Египетска ваксина с успешни изпитания

https://www.24chasa.bg/novini/article/10668226 www.24chasa.bg
Египет завършва първата фаза на клиничните изпитвания на собствена ваксина срещу COVID

Близо два месеца след началото на клиничните изпитвания на египетската ваксина срещу ковид "КОВИ-ВАКС" (COVI-VAX), д-р Осама Азми от Националния изследователски център обяви, че участващите доброволци са в "стабилно състояние", пише онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", цитирано от БТА.

По думите му първата фаза на изпитванията в голяма степен е доказала ефикасността на ваксината, без да се наблюдават вредни за здравето странични ефекти.

Д-р Азми, който е директор на националната Комисия за клиничните изпитвания, обясни, че египетският препарат трябва да премине през три фази на изпитване. В първата, която се провежда в момента, участват 72 доброволци на възраст между 18 и 50 години, които отговарят на редица изисквания - да не страдат от хронични заболявания, да не са оперирани, да не са страдали от заболявания на имунната система и да не са използвали наркотични вещества. Те се изследвани обстойно, за да е сигурно, че не са заразени с коронавирус и не са ваксинирани.

Втората фаза ще продължи около 60 дни и ще включва петстотин доброволци, а в третата фаза ще участват няколко хиляди. Азми призова гражданите да се включат в клиничните изпитвания, като изтъкна, че преди да получат "КОВИ-ВАКС", те ще преминат през обстойни медицински прегледи и ще бъдат застраховани.

След като приключат всички фази, египетската ваксина ще може да получи одобрението на здравните власти, за да бъде прилагана наред с наличните в момента в страната ваксини, добави той.