Най-малко седем убити при протести в Судан, САЩ изпрати пратеници

https://www.24chasa.bg/novini/article/10668560 www.24chasa.bg
Демонстрации в Судан Снимки: Ройтерс

Най-малко седем души бяха убити вчера в Судан при протести срещу военното правителство, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че понеделник е бил един от най-кръвопролитните дни в страната, откакто продемократични групи започнаха демонстрации срещу преврата от 25 октомври, съобщи БТА.

Силите за сигурност използваха стреляха и използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хилядното множество в столицата Хартум, като, по данни на медици, са убили най-малко седем души и ранили десетки. В отговор организаторите на протестите обявиха два дни на стачки и гражданско неподчинение.

Суданските сили за сигурност са убили най-малко 71 човека след военния преврат според същите медици. Пучът сложи кръст на споразумението за подялба на властта между военните и цивилните, договорено след свалянето от власт на дългогодишния авторитарен президент ислямист Омар ал Башир през 2019 г.

Двама американски пратеници са заминали за Судан, за да поискат от взелите властта превратаджии да прекратят насилието срещу демонстрантите, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Франс прес.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за Судан Фолкер Петерс осъди използването от силите за сигурност на бойни патрони.

Превратаджиите обещават избори догодина, но демонстрантите искат незабавно отстраняване на армията от политическия живот.