Жена загина при изригване на подводен вулкан в Тонга, 100 са в неизвестност

https://www.24chasa.bg/novini/article/10668597 www.24chasa.bg
Изригването на подводен вулкан край Тонга, което предизвика предупреждение за цунами за няколко островни държави в южната част на Тихия океан, се вижда на изображение от сателит, направено в 05:00 GMT на 15 януари 2022 г. Снимка: Ройтерс

Британка е загинала в Тонга - малка островна държава в южната част на Тихия океан, която е била ударена от приливни вълни след изригването на подводен вулкан. Над 100 човека са в неизвестност, но заради нарушените комуникации реалната картина е неясна. Цунами, предизвикани от вулкана, причинили петролен разлив в Перу - на повече от 10 хиляди километра от Тонга, предаде БТА.

Братът на 50-годишната Анджела Глоувър каза, че сестра му е загинала, опитвайки се да спаси кучетата от своя приют за животни, предаде Ройтерс.

Тялото на британката, отнесена от вълна, било открито. Съпругът й оцелял, като успял да се качи на дърво, предаде Ройтерс.

Двама души са изчезнали, а съдбата на 105 други остава неизвестна, след природното бедствие в Тонга, съобщи новозеландското радио, цитирано от ТАСС.

Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай започна да изригва в края на миналата седмица, изпращайки гъст стълб от дим и газ в небето и предизвиквайки цунами. Поради намалената видимост и прекъсването на подводния комуникационен кабел да Тонга реалната картина остава неясна.

Малцината хора на място, успели да установят връзка с външния свят, обаче разказали за "лунен пейзаж" след вулканичното изригване и цунами.

Вчера Австралия и Нова Зеландия изпратиха разузнавателни самолети да прелетят над отдалечения архипелаг с население от около 105 хиляди. Тонга се намира на повече от 3 хиляди километра от Австралия и на над 2 хиляди километра от Нова Зеландия.

Новозеландските власти съобщиха за щети по западното крайбрежие на главния остров от архипелага Тонгатапу, включително в столицата Нукуалофа.

Не е изключено изригването на вулкана да продължи.

Активизирането на Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в края на 2014 и началото на 2015 г. доведе до образуването на малък нов остров и спиране на въздушния трафик от и до Тонга в продължение на няколко дни.

Сега подводният вулкан предизвика цунами из целия Пасифик - от Япония през Хавайските острови до Перу. Двама души са се удавили в южноамериканската държава заради необичайно високи вълни.

Вчера бе съобщено и за петролен разлив в Перу. Кораб тъкмо разтоварвал суров петрол в рафинерия, когато бил ударен от вълни. Разливът се простира на повече от два километра и е замърсил два плажа, предаде Ройтерс.