Кирил Петков: Препотвърждаваме позицията ни за Северна Македония, но и надграждаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/10668861 www.24chasa.bg
Кирил Петков

За мен няма смисъл Сотир Цацаров да стои на позиция, на която не може да си върши работата. Но парламентът трябва да реши кое е най-добре. Това каза премиерът Кирил Петков в интервю за Нова тв. Той отново изрази надежда, че е нямало теч на информация от службите, но будел недоумение фактът, че Цацаров съобищил за своята оставка ден преди ДАНС да му отнеме допуска до класифицирана информация. 

Отнемането било в резултат на работа на агенцията от последните няколко седмици и редовна процедура. 

  Той отново припомни, че ще има промяна на закона за КПКОНПИ и разделянето на комисията на два органа. 

Петков добави, че до него не са стигали имена на бъдещи шефове на двата органа.  

Попитан дали служебният правосъден министър Иван Демерджев е едно от спряганите имена, Петков каза, че го  познава добре, харесва неговите качества, но "това не е тема на разговор".

"Нека да е стъпка по стъпка, този човек ще трябва да може да работи срещу корупцията независимо кой е в изпълнителната, съдебната, законодателната власт. Трябва да има един аршин за всички и наистина да е е безпристрастен", каза премиерът. 

По повод декларацията срещу главния прокурор Иван Гешев, Петков каза, че  "депутатите ясно заявиха, че доверието към него е изчерпано. В обществото било същото. Правителството нямало нужда от кризисен пиар. 

"Рано или късно, ако цялото общество не вярва, че той си върши работата, винаги има един начин", каза той по попод искането за оставка на Гешев. 

И добави: "Ако имаме съдия, който да може да разследва главния прокурор и после да може да се върне като съдия, ще бъде огромна стъпка". 

От думите на премиера стана ясно, че един от първите закони, който парламентът ще гледа, ще е този за КПКОНПИ.

За Република Северна Македония каза: Ясно заявих от трибуната на парламента, че има същестуваща позиция, която препотвърждаваме, но има надграждане. 

"Факт е, че летим от София до Скопие през Истанбул. Нямаме железница, нашите бизнеси не се срещат толкова често, колкото трябва", обясни той.  

Проблемите, които трябва да решим са около историческата комисия и мекдонците с българско самосъзнание, уточни той. Препотвъджаваме нашата позиция, няма да отстъпим за важните неща, но ще направим диалог с конструктивен тон, добяви той. 

По повод на мерките срещу пандемията заяви, че повечето от областите са далеч от затваряне. Имало някои, които са по-близо. Петково отново призова хората да се ваксинират.

"Колкото повече са ваксинирани толкова по-малко ще отидат в интензивните легла", каза той.   

"Вратите са отворени да чуем всякакви мнения, но реалните решения ще бъдат само на научни факти. Единствените аргументи са базирани на данни. Имаме ясни данни, че колкото повече се ваксинират, толкова по-малко интензивни легла се запълват. Ако искаме да не стигаме до локдаун и нашите деца да ходят на училище, трябва да се ваксинираме", призова той.