Прокуратурата в Гърция разследва антиваксъри монаси от Света гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10670224 www.24chasa.bg
Манастир в Света гора Снимка: архив

Прокуратурата в Гърция започна разследване на монаси в Света гора заради агитация срещу ваксинационната кампания, предаде БНР.

Получена е официална информация, че те и проповядват, че „коронавирусът е обикновен грип и ваксинирането е грях“.

Разследването на прокуратурата цели да докаже съществуването на „духовна общност“, която с действията си застрашава общественото здраве.

Поради силното влияние на църквата в северната част на страната много по-малко са ваксинираните, което води до висок ръст на заразени и хоспитализирани, отчитат властите.

Последно гръцките власти отбелязоха спад на новозаразените с коронавирус - под 20 хиляди. Висока обаче остава смъртността - около сто души на ден.

Специалистите от Съвета за контрол на пандемията предлагат от следващата седмица леко отпускане на ограничителните мерки след спад на новозаразените на ден. Все още висока остава смъртността на хоспитализирани пациенти, като 90% от тях са неваксинирани, по данни на здравното министерство.

Гърция започва да глобява неваксинираните над 60 г.
„Атонските манастири се превърнаха в крепост срещу имунизацията“, съобщава йеромонах Йосиф въпреки вече 20-те смъртни случаи на духовници от вируса.