Съдът в Бургас е потвърдил запор срещу фирми на Иво Прокопиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10670349 www.24chasa.bg
ИВО ПРОКОПИЕВ

Със свое определение от тази година Окръжният съд в Бургас е потвърдил наложените по искане на антикрупционната комисия обезпечителни мерки на имоти, собственост на "Алфа финанс холдинг" и трети дружества. Това съобщиха от КПКОНПИ, цитирани от БТА.

Молбата за вдигане на обезпечителните мерки е от 13 ноември и в нея се посочва, че запорираното имущество не е собственост на проверявано лице.

За девети пореден път съдът оставя без уважение искане на Галя и Иво Прокопиеви, и свързани с тях юридически лица, за отмяна на 24 мерки "Запор" на дружествени дялове и акции по иск на Комисията. Магистратите припомнят, че мерките са допуснати по влязло в сила определение, потвърдено чрез инстанционен контрол от Апелативен съд - Бургас. В мотивите си съдът посочва, че липсва основание да се приеме, че даденият отговор на спорния касационен въпрос може по тълкувателен път да се приравни на основание за отмяна на наложеното обезпечение, се отбелязва в съобщението на антикорупционната комисия.

От съда са допуснати обезпечителни мерки по искове на КПКОНПИ на стойност 204 064 417,50 лв. (в периода от 2017 г. до момента) по отношение на Иво и Галя Прокопиеви и свързани дружества. Всички съдебни състави са потвърдили правилността и законосъобразността на тези актове в полза на Комисията.