Кметът на Кресна ще внесе предложение да не бъде променяна такса смет за домакинствата, които събират разделно битови отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/10670461 www.24chasa.bg
Николай Георгиев СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦА "ОБЕДИНЕНИ ЗА КРЕСНА"

Кметът на община Кресна Николай Георгиев ще внесе в Общинския съвет предложение, с което таксите за битов отпадък за домакинствата в общината, които събират разделно, да останат без промяна, съобщиха от общинския пресцентър. Жителите на Кресна могат да се възползват от тази възможност, а за целта е необходимо да посетят общинската администрация, за да получат безплатно жълти, зелени и сини чували с подробна инструкция как да събират разделно и кога да оставят пълните чували пред пътната врата, за да бъдат вземани, транспортирани и отчитани като генерирани от съответното домакинство. Нуждата от чували ще отпадне, след като бъдат доставени контейнери за разделно събиране, посочват от пресцентъра.

От община Кресна подчертават, че изграждането на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура на общините Сандански, Кресна и Струмяни, изградени с финансиране по Оперативна програма "Околна среда" е завършило и жителите на трите общини ще започнат да усещат инвестицията пряко. От общинската администрация допълват, че сред дългосрочните ползи от проекта са намаляване на финансовата тежест върху община Кресна, която в момента плаща между четири и пет хиляди лева на месец за складиране на зелен отпадък в регионалното депо, а третирането на зелените и биоразградими отпадъци в инсталациите ще позволи производство на компост, който е отличен заместител на използваните сега торове в личните стопанства и големите ферми в общината. Третирането на зелените и биоразградими отпадъци ще позволи да се увеличи с повече от двайсет години периодът на експлоатация на настоящото депо, което ще облекчи общинския бюджет и ще рефлектира върху бъдещите ставки на местните данъци, допълват от община Кресна.