Турция с над 30 сценария за изригване на вулкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10670606 www.24chasa.bg
Вулкан Снимка: Архив

Турция е подготвила сценарии за възможно изригване на някой от 14-те й вулкана, съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

В рамките на преценяването на опасностите от изригвания на вулкани Турция е изготвила около 30 сценария за 14 вулкана, разположени на различни места в страната, чрез проучвания, осъществени в сътрудничество с Бристолския университет във Великобритания, обясни министърът в отговор на парламентарно запитване, предаде БТА.

"Работим върху всякакви оценки на риска", каза министърът, отговаряйки на въпрос на депутата Мурат Бакан.

Бакан обърна внимание преди това, че "има известни активности в планината Хасан" /вулканична планина в Централен Анадол/. Има ли някаква връзка между вулканичните активности и земетресенията в Егейско море, подготвила ли е Турция някакво проучване за своите вулкани, запита депутатът.

Министърът изреди в отговора си 14 вулкана в страната, сред които планината Хасан, Ерджийес, Карското плато, Тендюрек, Агръ /Арарат/ и Караджадаг.

"Направени са всякакви оценки на риска за евентуално изригване на тези планини", каза министърът, добавяйки, че за 12 вулкана по-специално са осъществени 220 хиляди симулации и са изготвени 30 сценария