Рекорден брой нови работни места във Великобритания въпреки Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10670781 www.24chasa.bg
Новият вариант на коронавируса Омикрон. Снимка: Пиксабей

Британските работодатели да прибавили рекордните 184 000 нови работни места през декември въпреки настъплението на варианта Омикрон, предаде Ройтерс. Ново рекордно равнище обаче са достигнали и незаетите работни места, което може да подсили безпокойствата на Банк ъв Ингланд (Bank of England) за инфлацията.

Равнището на безработицата за трите месеца до края на ноември е спаднало до 4,1 на сто, съобщи Националната статистическа служба. Това е по-малко от очакваните 4,2 на сто от икономистите, анкетирани от Ройтерс, и най-ниската стойност от юни 2020 г.

Броят на обявите за работа от октомври до декември е достигнал нов рекорд от 1,247 милиона или с 462 000 повече, отколкото точно преди пандемията, уточнява АФП, цитирана от БТА. Тази тенденция се наблюдава във всички сектори.

Данните показват, че пазарът на труда процъфтява, като броят на работещите е рекорден, а съкращенията на работни места са на най-ниско равнище от декември 2006 г., коментира министърът на икономиката и финансите Риши Сунак.