Компанията "Рио Тинто" преразглежда сроковете по проекта "Ядар"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10670947 www.24chasa.bg
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич СНИМКА: Ройтерс

Британско-австралийската компания "Рио Тинто" обяви днес, че е преразгледала графика на реализация на проекта за добив на литий в долината Ядар в Западна Сърбия заради забавяне на издаването на одобрение за експлоатационното находище, предаде Танюг.

Въз основа на сегашните оценки и при условие, че бъдат издадени всички необходими одобрения и разрешения, се очаква първото комерсиално производство да започне най-рано през 2027 година, посочва компанията в съобщение. По-рано планираният срок бе 2026 година.

"Рио Тинто" добавя, че запазва ангажимента си по развитието на проекта "Ядар" и посочва, че при по-нататъшната му реализация трябва да се вслушва и уважава мнението на всички заинтересовани страни, предаде БТА.

Сръбското правителство скоро ще вземе решение дали компанията "Рио Тинто" ще работи в Сърбия, обяви вчера сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от агенция Бета.

Тя уточни, че решението ще бъде взето след консултация с президента Александър Вучич.

Бърнабич подчерта, че според нея "Рио Тинто" не трябва да е в Сърбия и че няма проблем да заяви позицията си.

Екоактивисти в Сърбия организират протести всяка седмица, за да окажат натиск върху правителството да се откаже от планове за добив на литий в долината Ядар. Организаторите заявяват, че сегашният проект на "Рио Тинто" трябва официално да бъде анулиран.

Активистът от организацията "Екологично въстание" Александър Йованович заяви, че ако и след блокадите в събота не бъдат приети исканията на екоорганизациите за "Рио Тинто", ще последва радикализация на протестите и призив за едночасово спиране на работа.