Сред турската левица се подготвя нова коалиция за предстоящите избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671050 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган. СНИМКА: РОЙТЕРС

Турската вътрешна политика се концентрира около разгорещените дебати за евентуалното насрочване на предсрочни парламентарни избори, а от друга страна - около подготовката за президентските избори през 2023 г.

Въпреки изявленията на президента Реджеп Тайип Ердоган и на Девлет Бахчели, лидери на Републикански алианс в дясното пространство, че общите избори ще се проведат навреме през 2023 г. едновременно с президентските, все повече се надигат искания и очаквания от страна на опозиционните партии за предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, която участва в Националния Алианс с "Добра партия" на Мерал Акшенер (опозиционна дясна партия), прогнозира предсрочни общи избори през септември тази година.

В Национален алианс участва също и ислямистката Партия на щастието.

Партията Дева на отцепилия се от Ердоган бивш вицепремиер Али Бабаджан и Партия на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу водят преговори за присъединяване към Националния алианс.

На този фон партиите с лява и социалистическа ориентация активизираха действия си за обединяване в обща коалиция, с която да участват в предстоящи избори.

Ако лявоориентираните партии постигнат обединение, това ще бъде нов, трети предизборен алианс в Турция.

Новата коалиция ще се казва Народен алианс, заяви лидерът на Работническата партия Еркан Баш пред журналисти.

Депутатите Баръш Атай, Ахмет Шък и Сера Кадъгил отправиха призив към лявоориентираните партии да се присъединят към Народния алианс.

Партиите с лява ориентация са Работническата партия, Лява партия, Турската комунистическа партия, Партията на труда, Федерацията на социалистическите парламенти, Турското комунистическо движение и Народни домове.

По думите на Еркан Баш, посочените партии, заедно с прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), имат потенциала да спечелят над 1 800 000 гласа и 20 депутати.

"В срещите и разговорите, които провеждаме с хората в цялата страна, се налага изводът, че Турция се нуждае от нови, различни политики, населението изразява желание да има и трета коалиция на леви, социалистически партии и ние се стремим да реализираме това единство, заяви лидерът на Партията на труда Ерджюмен Акдениз.