Изпълнението на Актуализираната стратегия за съдебна реформа е 33,99%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671320 www.24chasa.bg
Темида СНИМКА: Архив

Изпълнението на Актуализираната стратегия за съдебна реформа 2014-2020 г. и на Пътната карта към нея е на 33,99 процента към декември 2020 г. според изследване по проект на Клуб "Икономика 2000" в партньорство с Агенцията за икономическо развитие Костинброд. Резултатите от мониторинга бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

През началните години на изпълнение на актуализираната стратегия 2015-2018 г. то е било на равнище от 21 на сто, а през последните две години се ускорява и тогава се изпълняват близо 14 процента от мерките. От застъпените в Пътната карта 103 мерки са изпълнени 21, частично изпълнени са 28 мерки, а неизпълнени - 54 мерки.

Доц. д-р Екатерина Салкова от екипа на проекта коментира, че процентът на изпълнение е по-различен от този в отчета на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия, който е по-висок. Това се дължи на новите индикатори, изготвени при предходен проект, добави тя.

Изводите от мониторинга са, че липсва последователност, насоченост и ориентация към реален резултат от прилагането на заложените мерки. Като причини за неизпълнението или частичното изпълнение на стратегията от проекта посочват пандемичната обстановка, честите политически сътресения и липсата на приемственост и последователно в отделните екипи, които работят по стратегията. Също така за някои от мерките не е било предвидено финансиране.

От думите на доц. Салкова стана известно още, че част от мерките са отчетените като изпълнени, но реално това не е така. За част от тях предстои отчитане до края на 2023 г., при други - липсва публична информация за свършеното, затова изследователите ги приемат като неизпълнени. При част от мерките се наблюдава й регрес.

Салкова добави, че липсва напредък по мерките, където се определят няколко отговорни институции, а някои ведомства не могат да приемат, че са отговорна институция. Тя каза, че в свое становище Министерството на труда и социалната политика е отбелязало, че предвид функциите си не могат да бъдат отговорната институция за изпълнението на предвидените мерки за реинтеграция на осъдени лица.

Според доц. Салкова може би трябва да се помисли за Стратегия за развитие на съдебната система, а не за реформа, чието понятие, като че ли се изчерпа от съдържание. По думите й Съветът за съдебна реформа трябва да засили дейността си организационно, която да се укрепи и институционално, за да се контролират периодите на изпълнение.

Ръководителят на проекта проф. д-р Спартак Керемидчиев добави, че цели сектори на правото не са били засегнати в реформата, като търговското право. По думите му целта на проекта е конструктивна критика и принос към по-добро правораздаване, като материалите от проекта се изпращат до съответните институции. Той добави, че съдебната реформа няма лидер, а според него, за да бъде доведена такава реформа докрай трябва да има човек, който да я води напред.