Вече ще казваме само Северна Македония, а Скопие се отказва от териториални претенции (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671343 www.24chasa.bg

България вече ще употребява само Северна Македония вместо Република Северна Македония. Скопие пък заявява официално, че се отказва от териториални претенции към нас.

Това се разбра от съвместната пресконференция на българския премиер Кирил Петков и новия му колега в Северна Македония Димитър Ковачевски след срещата им в Скопие.

„Днес като министър-председатели на две близки държави се съгласихме, че навлизаме в интензивна динамика на решаване на отворени въпроси, за да си осигурим по-бързо ново бъдеще. Днес се разбрахме с министър-председателя Петков България да приеме да използва краткото име - Северна Македония, както и дългото име - Република Северна Македония. Това означава, че България повече няма да възпрепятства използването на краткото име в нито един международен или двустранен процес и е информирала ООН за това“, каза Ковачевски.

Вече ще казваме само Северна Македония, а Скопие се отказва от териториални претенции (Видео)

Той добави, че РСМ също е изпратила нота до ООН относно използването на дългото и краткото име.
„В нея изрично се потвърждава, че и двете имена са еднакво валидни и се потвърждава липсата на каквото и да е отражение върху териториалната цялостна България“, каза Ковачевски.

Вече ще казваме само Северна Македония, а Скопие се отказва от териториални претенции (Видео)

"Мога да ви уверя, че съм голям оптимист за съвместните ни действие и ще виждате резултати на седмична база", заяви Петков и добави, че линията София-Скопие ще бъде реалност, а добросъседството ще се измерва в реални стъпки.

"България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения", каза от своя страна Ковачевски.

В Скопие предстои още среща на Петков и с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери.

Предвидени са също срещи с председателя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ.

Кирил Петков ще разговаря и с представители на българската общност в Република Северна Македония.

Заедно с Кирил Петков, в делегацията от София участват зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин, външният министър Теодора Генчовска и транспортният министър Николай Събев.