Боеве на камили събраха десетки хиляди посетители в турския град Селчук

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671552 www.24chasa.bg
Конкурс за красота на камили. Снимка: Архив СНИМКА: РОЙТЕРС

Над 20 хиляди души са се събрали за популярен фестивал с боеве на камили в град Селчук, окръг Измир, въпреки критиките на защитници на правата на животните, съобщава "Хюриет дейли нюз".

За фестивала въпреки студеното време са пристигнали 162 камили, техните собственици и треньори и хиляди зрители от близките окръзи и градове, предаде БТА.

В реч пред зрителите преди началото кметът на Селчук Филиз Джеритоглу Сенгел определи проявите като 40-годишна гордост и номадска традиция и приветства феновете на боевете с камили от различни райони на страната.

В кратки дуели камилите се нападаха взаимно, опитвайки се да се ударят или ухапят, но треньорите ги разделяха с дълги пръчки всеки път, щом можеше да се наранят.

Зрителите имаха възможност да похапнат камилско месо или да си купят сувенири от щандовете, разположени в единия край на арената.

Местните власти позволяват на организациите да провеждат подобни събития, при условие че са организирани с фолклорни цели и камилите не се нараняват. Защитници на правата на животните обаче се противопоставят на фестивала, като твърдят, че стопаните на камилите създават неестествена среда за животните, и обвиняват фестивала, че принуждава камилите да се бият.