Глобиха "Мастъркард" и още няколко компании за картел за предплатени карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671578 www.24chasa.bg
Примерна снимка на дебитна карта. Снимка: Пиксабей

Британският регулатор на платежните системи глоби днес пет разплащателни компании, сред които и "Мастъркард" (Mastercard), с обща сума от 33 милиона британски лири (45,01 милиона долара) за картелно поведение на пазара за предплатени карти в страната, предаде Ройтерс.

"Мастъркард" е бил глобен с най-голямата сума от 31,56 милиона британски лири. Другите глобени компании са: "Олпей" (Allpay), "Адвансд пеймънт сълюшън" (Advanced Payment Solution), "Припейд файненшъл сървисис" (Prepaid Financial Services) и "Салиън" (Sulion).

Според регулатора компаниите са нарушили закона за конкуренцията, като са се договорили да не се конкурират и да не си "крадат" клиентите на предплатените карти. Такива карти се предлагат от местните власти, за да се предоставят социални помощи на уязвимите хора.

Картел означава, че получателите на картите - бездомни, жертви на домашно насилие или търсещи убежище - може да не са успели да се сдобият с по-евтини или по-качествени продукти, според оценката на регулатора.

Разследването и големите глоби, които наложихме изпращат ясно послание, че ще имаме нулева толерантност към картелно поведение, заяви управляващият директор на регулатора Крис Хемсли.