Специалисти: В България няма балон при недвижимите имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671635 www.24chasa.bg
В началото на пандемията част от анализаторите предричаха срив на пазара на недвижими имоти. Година и половина по-късно се наблюдава тъкмо обратното. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Представители на бранша, кредитни консултанти и строители са единодушни, че към момента в България няма балон при недвижимите имоти, но призоваха всички участници в този пазара към разум, предаде БТА.

Гергана Бахчеванова - изпълнителен директор на "АДРЕС Недвижими имоти", аргументира тезата си като направи сравнение с критичната за сектора 2008 г. Ако през 2008 г. експанзията на жилищното кредитиране вървеше заедно с ръста на цените и високите лихвени проценти по кредитите и спестявания, то сега лихвените проценти на жилищното кредитиране са провокатор за ръста на цените на имотите, освен това има повишаване на доходите и на спестяванията на българите, а парите са четири пъти и половина пъти по-евтини, каза Бахчеванова по време на срещата за недвижими имоти "Треска за имоти".

Тихомир Тошев - управител на "Кредит център" (Credit Center), напомни, че въпросът за това дали има балон при недвижимите имоти се задава през последните две години. Според него балонът от 2008 г. е започнал раздуването си от 2003 г., като в този период за шест години цените на недвижимите имоти са нараснали със 130 на сто, през 2008 г. спестяванията ни в банките са възлизали на 20 млрд. лева, а сега са 62 млрд. лева, минималната заплата тогава е била 220 лева, сега е 650 лева.

Ирина Кънева - търговски и маркетинг директор на Би Ел Ди (BLD), също заяви, че не може да се говори за балон при имотите и напомни, че търсенето на пазара определя предлагането. Тя отбеляза, че все още има търсене, което засега не е достигнато от предлагането. В новото строителство не само че няма балон, но за новото строителство още не са достигнати върховете на цените, допълни Кънева. Тя припомни, че ковид кризата е донесла бум в цените на суровините и материалите, както и в разходите за труд, като посочи, че в момента за един инвеститор е много по-скъпо да изгради нова сграда.

Тихомир Тошев изтъкна обаче, че макар и да няма балон в момента, "посоката, в която вървим, е тръгнала нататък". Той изтъкна, че нездравословни ръстове на цените на имотите са тези над 10 процента на годишна база. По данни, цитирани от изпълнителния директор на "АДРЕС Недвижими имоти", през 2021 г. спрямо предходната година в София вече са били отчетени ръстове на цените на имотите от 15 на сто. Причината е, че купувачите все по-често търсят завършени, готови, ремонтирани жилища, а това е инвестиция, която продавачът прави и иска да продаде на бъдещия купувач, и ръстът на цените през последните три години е все по-често провокиран от това, че се търсят и продават нови и от типа "обуваш си чехлите и влизаш".

Тошев смята, че спадът от 40 на сто в цените на имотите от периода 2008-2013 г. едва ли ще случи (и сега - бел. ред.), но предупреди, че браншът може да пострада от следващо надуване на цените на имотите с дълъг период, в който няма да има спад на тези цени. Затова той апелира към проява на разум от всички участници в пазара.

Ирина Кънева съобщи, че през последните две-три години се е зародила нова група купувачи, които са на възраст под 30 и дори под 25 години. Те започват първа работа с доход над средния за София и са мотивирани да сменят досегашната си локация, искат гледка и повече мислят за качеството си на живот. Тези аспекти се добавят към активното търсене на имоти, допълни Кънева.