Омикрон вече преобладава в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671777 www.24chasa.bg
Ковид-19 СНИМКА: Пиксабей

Омикрон причинява по-голямата част от случаите на КОВИД-19 в Египет, заяви президентският съветник по здравните въпроси Ауад Таг ел Дин, съобщи в. "Ал Ахрам". Изявлението на Дин идва няколко дни, след като изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Халед Абдел Гафар съобщи, че случаите на Омикрон в страната зачестяват, предаде БТА.

Северноафриканската държава преживява увеличение на броя на новозаразените, особено през последната седмица. Таг ел Дин изтъкна обаче, че повечето от случаите в момента са леки, като симптомите на Омикрон приличат на тези на сезонния грип.

Министерството на здравеопазването призовава хората, които изпитват симптоми на настинка, да се самоизолират и да не ползват едни и същи вещи с членовете на семействата си, тъй като има вероятност да са инфектирани с Омикрон.

Първите три случая на новия вариант бяха установени в Египет в средата на декември при пристигнали на Международното летище в Кайро от чужбина египетски граждани.

До края на месеца се очакват първите доставки на медикаментите срещу ковид "Евушелд" (Evusheld) на "АстраЗенека" и "Паксловид" (Paxlovid) на "Пфайзер". Египетски компании ще произвеждат лекарството "Молнупиравир" (Molnupiravir) на "Мерк".