ЕС приветства резултатите от референдума в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671812 www.24chasa.bg
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич СНИМКА: Ройтерс

Директорката за Западна Европа, Западните Балкани и Турция във външнополитическата служба на ЕС Анджелина Айхорст заяви, че ЕС приветства резултатите от референдума в Сърбия като важна стъпка в конституционните промени, предаде Танюг.

ЕС приветства приключването на тази важна стъпка за промяна на конституцията и в съответствие със стратегическия избор на Сърбия да се присъедини към ЕС, написа тя в Туитър, цитирана от БТА.

В съобщение от Брюксел ЕС констатира, че според предварителните резултати от референдума в неделя избирателите в Сърбия са изразили подкрепа на промените в конституцията.

На референдума в неделя за конституционните промени в областта на правосъдието гласуваха 57,4 процента от участвалите в референдума, а против - 41,6 процента. Това са данните въз основа на 98 процента от бюлетините.

Сръбският президент Александър Вучич обяви в неделя, че участието в референдума е било около 30 процента, допълва ТАСС.

Референдумът бе проведен в съответствие с нов закон, който отменя задължителния праг на участие от 50 процента. Така за одобрението на инициативата бе нужно обикновено мнозинство.

Допитването се фокусира върху промени, които сръбското правителство казва, че ще подобрят независимостта на съдебната система в рамките на стремежа на Сърбия да се присъедини към ЕС. Целта на промените в конституцията е да деполитизират избора на прокурори и съдии.