Русенският митрополит Наум е отслужил литургия в разградското село Пороище

https://www.24chasa.bg/novini/article/10671985 www.24chasa.bg
Русенският митрополит Наум Снимка: Архив

Русенският митрополит Наум е отслужил днес литургия за храмовия празник на църквата "Св. Атанасий" в разградското село Пороище. Сред миряните са били и заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров и кметският наместник в Пороище Петър Сергев, съобщиха от общинския пресцентър, цитирани от БТА.

Дядо Владика отслужи литургията в съслужение с местни свещеници и свещеници от Русенската епархия. По време на богослужението Митрополит Наум е ръкоположил в иподяконски сан 21-годишен младеж.

Митрополит Наум е благословил жителите на Пороище и региона, и по повод светлия храмов празник е отправил пожелания за благополучие.

Църквата "Св. Атанасий" в Пороище е единствената запазена до днес вкопана църква в Североизточна България. Тя е вкопана два метра под земята. Носи името на Св. Атанасий Велики, който са смята за един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра и се приема за първия разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество, припомнят от администрацията.