Новият културен министър преброил: предшественикът му Минеков дал 75 650 лв. за съветници и PR услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/10675397 www.24chasa.bg
ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ СНИМКА: 24 часа

Велислав Минеков е вероятно най-щедрият културен министър, тъй като за 6-те месеца управление е изплатил 75 650 лв. по граждански договори на съветници към политическия си кабинет.

Данните са официални и са предоставени от новия министър на културата Атанас Атанасов, след като депутатът от ГЕРБ Тома Биков е задал писмено въпроса какви трудови и граждански договори са сключени от служебния министър от май до декември 2021 г.

Отговорът на Атанас Атанасов е качен на сайта на парламента, но заради закона за личните данни там липсват цифри и имена. Затова “24 часа” помоли депутата Биков за разяснения. От справката става ясно, че през 6-те месеца четирима са подпомагали на граждански договор политическия кабинет на служебния министър. Единият е получил на три пъти за 6 месеца внушителната сума от 31 600 лв., което средно е 5266 лева. Не е известно кой е подписалият този граждански договор и за какви съвети е бил поканен.

Най-вероятно вторият съветник, посочен в справката като “подпомагал Министерство на културата във връзките с обществеността”, е Евелина Кирилова, която влезе в служебния екип с успешна кариера в компании и телевизиите Би Ти Ви, “Нова” и БНТ. Стойността на нейните съвети е 36 150 лева, получени от края на юни до средата на декември 2021 г. Сумата ѝ е изплатена чрез 5 граждански договора с Министерство на културата за 7 месеца. Като през август договорът е за 5200 лева, през септември и октомври - 10 325 лева, а от юни до август - 13 825 лева. През ноември и декември Кирилова е получила два превода по 3500 лева.

Очевидно последната сума е била обичайна за съветниците към политическия кабинет. От официалната справка се виждат още 2 договора. Единият е отново за 3500 лева и е за консултантски услуги за развитие и усъвършенстване на електронното управление в Министерство на културата. Консултант в сферата на сценичните изкуства пък е получил заплата в размер на 4400 лева за два месеца. Според неофициална информация това е Васил Василев, директорът на Плевенския театър, който е сред кандидатите за директор на Народния театър.

Размерът на гражданските договори при служебния министър рязко се разминава със средната заплата във ведомството му - малко над 1000 лева.

Самият Минеков води битка бюджетът на ведомството за 2022 г. да се увеличи от 244 милиона лева на 363 милиона лева заради “критичната ситуация” и вероятността системата на културата да се срине. Служебният министър на културата посочи и дефицита в министерството като причина да иска изгонването на ГЕРБ от централата, която е разположена на два етажа в една от административните сгради на НДК. Вероятно и заради това Биков е поискал да разбере какви суми са изплащани на съветниците в политическия кабинет на Минеков.