Може ли правосъдният министър да иска отстраняването на Иван Гешев - ясно след 20 дни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10676060 www.24chasa.bg
Иван Гешев СНИМКА: Архив

Янаки Стоилов вероятно няма да участва в гласуването, защото е отправил питането, докато беше в служебния кабинет

Докладчик е Филип Димитров

Може ли правосъдният министър да иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Това ще стане ясно точно след 20 дни - на 8 февруари.

Тогава Конституционният съд (КС) ще даде отговор на въпроса, отправен от проф. Янаки Стоилов дали министърът на правосъдието има право да иска откриване на процедура за отстраняването на тримата големи в съдебната система. Тъй като делото е сложно, във вторник 11-те конституционни съдии обсъдиха казуса. След заседанието от съда съобщиха, че решение ще има на 8 февруари. Докладчик е Филип Димитров.

Повод за въпроса стана отказът на Висшия съдебен съвет (ВСС) в края на юли миналата година да допусне за разглеждане искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, внесено от проф. Стоилов. Тогава той беше служебен министър на правосъдието. От средата на ноември е конституционен съдия и вероятно няма да участва в гласуването.

По делото са постъпили становища от президента, главния прокурор, Общото събрание на ВКС, Съюза на юристите, камарата на следователите, асоциацията на прокурорите и други организации.

Главният прокурор изпрати своето становище още през октомври миналата година. Той е категоричен, че правосъдният министър няма правомощия да иска отстраняването на тримата големи. Според него

единствено

Пленумът на ВСС

може да

констатира

основанията

за предсрочното освобождаване и да направи предложения.

Върховните съдии са на мение, че “не съществува принципна разлика в статута на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор с този на останалите редови магистрати”. Затова министърът можел да сезира Пленума на ВСС с предложение за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи.

“Дали членовете на ВСС ще споделят доводите на министъра и дали ще установят сочените в предложението му основания, е

въпрос от

изключителна

компетентност

на съвета

като единствен орган на съдебната власт, овластен да осъществява кадрова политика”, казват върховните магистпрати.

Според Съюза на юристите процедурата по освобождаване е огледална на тази по назначаването им. Затова министърът можел да инициира както процедурата за техния избор, така и тази за освобождаването им.

Асоциацията на следователите защитава становището, че след като законодателят изрично не е предоставил правомощия на министъра по отношение освобождаване на тримата големи, всяко тълкуване по аналогия не е допустимо и е неприложимо.