Дясната ръка на папата е с КОВИД-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10676432 www.24chasa.bg
Кардинал Пиетро Паролин СНИМКА: АРХИВ

Италианският кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар и втори по статут прелат във Ватикана, както и неговият заместник, са дали положителна проба за КОВИД-19, съобщи днес пресцентърът на Светия престол, цитиран от Франс прес.

Шейсет и седем годишният архиепископ Паролин "е с положителна проба за КОВИД-19, но с леки симптоми и в момента е в изолация", каза пред журналисти директорът на пресцентъра Матео Бруни, цитиран от БТА

Венецуелският архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник в Държавния секретариат, също е дал положителна проба, но е без симптоми, добави Бруни. И двамата са ваксинирани срещу вируса.

Осемдесет и пет годишният папа Франциск, който също е ваксиниран, често се среща с архиепископ Паролин, негова дясна ръка и добър познавач на тънкостите на дипломацията.

Аржентинският папа е пламенен защитник на ваксинацията, но редовно се появява без маска по време на публични церемонии и не се колебае да се приближи до вярващите или събеседниците си, за да им стисне ръцете.

От 10 януари носенето на маска тип FFP2 е задължително за всички служители на Ватикана, а от 31 януари ще се изисква и ваксинационен пропуск.