Полша проверява контрола върху спецслужбите след разкрития за незаконно следене с шпионски софтуер

https://www.24chasa.bg/novini/article/10676710 www.24chasa.bg
Председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински СНИМКА: Ройтерс

Председателят на Върховната сметна палата на Полша Мариан Банаш каза днес, че планира да инициира проверка на държавния контрол върху спецслужбите след разкрития за незаконно следене на критици на правителството с шпионски софтуер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на Сметната палата, която е независима институция, натоварена с контрола за правилното изразходване на обществени средства, направи това изказване пред сенатска комисия, разследваща използването на "Пегас" - шпионски софтуер, създаден от израелската компания "НСО Груп".

"Вземайки под внимание неотдавнашните събития, свързани със сигурността на държавата и гражданите, взех решение да инициирам незабавна спешна проверка на държавния контрол върху спецслужбите", каза Банаш.

Той добави, че планира да извика официално Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) и вицепремиер по сигурността, за да даде свидетелски показания при заплахата от наказание при лъжесвидетелстване.

"Той трябва да отговори на въпросите за незаконното и масово следене на полски гражданки и граждани", каза Банаш и допълни, че Качински е редовно призован и законът го задължава да се отзове.

Банаш каза пред сенаторите, че според него той самият също е бил мишена на следене, заявявайки, че опитът за хакване на неговия телефон през 2018 г. "напълно го е унищожил".

Качински, който е най-влиятелният политик в страната, призна миналата седмица, че Полша е купила софтуера "Пегас", описвайки го като мощно средство за борба с престъпността.