Вземат сградата на БДЖ за министерството на Даниел Лорер?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10676776 www.24chasa.bg
Централата на БДЖ СНИМКА: Йордан Симeонов

Държавата оглежда сградата на БДЖ, която е паметник на културата, за министерство, пише OFFNews, цитирайки свои източници от жп превозвача.

Днес след работно време на оглед в централата на железниците са отишли министърът на културата Атанас Атанасов и вицепремиерът Асен Василев. Официалният повод е бил да се види как се поддържат сградите, които имат статут на паметници на културата, но железничари подозират, че скоро ще им се наложи да си стягат багажа. Според тях най-вероятно администрацията на БДЖ ще трябва да освободи помещенията, за да бъде настанено там новото министерство на иновациите и растежа на Даниел Лорер.

Четириетажната историческа сграда в центъра на столицата с лице на три улици - „Г. С. Раковски“, „Иван Вазов“ и „Шести септември“, е построена през 1900-1904 г. за централа на Българската земеделска банка. Преди в нея да се настанят железничари е била една от най-забележителните като интериор в столицата. Имало е впечатляващо красиви кабинети, украсени с уникални платна на Иван Мърквичка и Антон Митов. Днес просторните помещения са раздробени в малки стайчета със олющени соц мебели и грозна ламперия.

След настаняването на БДЖ в сградата, много от оригиналните дизайнерски решения са опропастени, но все пак има и предостатъчно красоти, които и днес впечатляват. Запазено в близък до оригиналния вид е стилното стълбище с орнаменти.

В тази сграда е заседавало и правителството на България, оглавявано от Кимон Георгиев през 30-те години на ХХ век.

Общата разгърната застроена площ е 7803 кв. метра.