Русия намалява изолацията от 14 на 7 дни за заразени с КОВИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/10676826 www.24chasa.bg
Новият вариант на коронавирус - Омикрон Снимка: Пиксабей

Руското правителство съкращава необходимия период на изолация на заразените с коронавирус от 14 на 7 дни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Този ход се предприема в момент, когато Русия е изправена пред поредната вълна от случаи на КОВИД-19, този път предизвикана от бързото разпространение на силно заразния вариант Омикрон.

Вицепремиерката Татяна Голикова, която ръководи работната група по коронавируса, заяви, че здравните служители "оптимизират подходите ни към карантината и изследванията на нашите граждани, включително съкращаването на карантинния период на седем дни".

Голикова добави, че през следващите дни ще бъдат приети и други промени в политиката, без да навлиза в подробности какви биха могли да бъдат те. Тя не обясни основанията за съкращаване на периода на изолация.

Съществуващите правила очертават двуседмичен период на изолация за тези, които имат положителен тест за вируса, със задължителен контролен тест на 11-ия ден.

Дневният брой на потвърдените инфекции с коронавирус в Русия се удвои през изминалата седмица - от над 15 000 на 10 януари до 31 252 днес. Длъжностните лица алармираха, че тази вълна може да бъде най-голямата в страната, но досега не са обявили никакви ограничения, за да я спрат.