За половината в съюза създаването на обща армия е на първо място (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10679536 www.24chasa.bg
Френският президент Еманюел Макрон и началник щаба на френската армия генерал Франсоа Льокоантр участват в традиционния военен парад за Деня на Бастилията на булевард “Шанз-Елизе” в Париж. Именно Макрон е защитник на идеята за обща европейска армия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Такива предложения идват от Гърция, Кипър, Малта, Италия, Португалия, Люксембург, Ирландия, Белгия, Нидерландия и Латвия. Надеждите са Франция да ги осъществи още през март

“Колкото и това да е спорна идея, ЕС следва наистина да започне да се съсредоточава върху интеграцията на въоръжените сили на своите държави членки. От една страна, Русия убива безброй украинци и извършва саботажи във Великобритания и Чехия. От друга, имаме САЩ, които на всеки 4-8 години сменят политиките си от изолация към интервенция и обратното. Убеден съм, че за да може ЕС да постигне напредък, той трябва да започне да въвежда мерки за сигурността, както на настоящите държави, така и на бъдещите членки, които са застрашени от чуждестранна агресия и носят отговорност за безопасността на континента. Ако Европа иска да намери мир, тя трябва да разполага със средства за създаване на мир, като може да се защитава от враждебни чуждестранни влияния.” Това предлага Вилхелм Миклус в многоезичната платформа на Конференцията за бъдещето на Европа.

Сред близо 30 000 различни идеи

тази е най-одобряваната

и най-коментираната от европейците.

Няколко участници обаче я поставят под въпрос, като коментират най-вече политическите последици и връзката между отбраната на ЕС и националната отбрана. Тази идея се обсъжда и в рамките на темата “ЕС по света”.

В същия дух европейските граждани предлагат и създаването на по-специализирани сили или институции в ЕС, като например европейска военна академия. “В допълнение към преподаването на традиционни военни предмети академията следва, разбира се, да посвети време на нови технологии, включително хуманитарни науки, социологически, икономически и географски дисциплини, които дават възможност за разбиране на съвременния свят, и по-специално на народите на Европа, които европейската армия следва да включи”, пише гражданин на Италия. Друг участник предлага основно военно обучение за младежите.

Военната тема се споменаваи в контекста на цифровизацията. Изтъква се, че ЕС трябва да

може да се защити в случай на

онлайн заплахи и цифрова война

Някои европейци отиват още по-далеч, като предлагат създаването на европейска киберармия, която да осигури подкрепа за цифровизацията в държавите от ЕС.

Проучване на Евробарометър от 2017 г. относно отбраната на сигурността показва, че 55% от европейците искат армия на ЕС. Мненията варират при различните членки, като най-високото ниво на подкрепа идва отНидерландия - 74%, а най-малко от Швеция - 40%.

След атаките от 11 септември в САЩ концепцията си възвърна силата, тъй като Европа започна да се чувства уязвима след новите заплахи, представени от терористични групи като “АлКайда”. В отговор на това ЕС се присъедини към САЩ, за да унищожи талибаните в Афганистан. Въпреки това те направиха това като отделни държави като част от член 5 на НАТО, а не като цяла организация.

През последното десетилетие идеята за европейска армия стана по-популярна от всякога. Препятствие пред създаването на армия бе Великобритания, където идеята срещаше едва 36% одобрение през 2015 г. След Брекзит това вече няма значение, но липсата на британска опозиция може да се окаже нож с две остриета, тъй като Лондон харчеше най-много за отбрана в ЕС - $59,2 млрд. през 2020 г.

“Времената, когато можехме да разчитаме на други, отминаха”, заяви германската канцлерка Ангела Меркел в реч пред ЕП през 2018 г. Президентът на Франция Еманюел Макрон също каза през 2019 г., че “в момента НАТО е в мозъчна смърт”, което предполага, че нещо ще трябва да замени алианса, ако западните демокрации се надяват да се защитят. В годишната си реч “За състоянието на съюза” през септември 2021 г. шефката на Еврокомисията също заяви: “Това, от което наистина се нуждаем обаче, е европейски съюз за отбрана.”

Надеждите на феновете на идеята са насочени към Франция. Париж не само пое 6-месечното председателство на съвета, но и самият президент Макрон е един от яростните привържаници на военната автономност на ЕС. Негова амбиция е още през март Европейският съюз да приеме своя “Стратегически компас” - документ, който има за цел да установи обща визия за сигурността и отбраната на ЕС.