Лоренцо зарази хиляди италианци с кампанията си за чисти от пластмаса морета

https://www.24chasa.bg/novini/article/10679932 www.24chasa.bg
Лоренцо Дзитиняни е качен върху планина от чували с пластмасови боклуци. СНИМКА: Фейсбук

Доброволческа асоциация иска ЕС да задължи членките си да инвестират в технологии за филтриране на отпадъците от реките

Всичко започва през лятото на 2018 г., когато Лоренцо Дзитиняни отива на море с приятелката си на остров Лампедуза, до Сицилия. Представете си прозрачното море, чийто цвят прелива от изумрудено до тюркоазеносиньо, което се мие в плажовете с бял като брашно пясък.

31-годишният тогава Лоренцо и приятелката му се наслаждават с лодка на приказно красивите води. Едновременно с това са потресени колко пластмаса плава около тях и около райския остров. Двойката е толкова озадачена от огромното количество боклук, че започва да го събира – има от пластмасови бутилки и сламки до парчета гума. Намираща се случайно там журналистка прави снимки, които публикува в социалните мрежи.

Последвалата реакция е лавинообразна. Лоренцо се запознава с Лука ди Гаетано и приятелката му Роза Реале. Следобщ обяд решават да основат асоциация, която днес се нарича Plastic Free Odv Onlus. Лука е президент, Роза е негов вицепрезидент, а Лоренцо е директор за Италия. В началото желанието на всички е да предизвикат широк отзвук в социалните мрежи с

кампания, която да бие тревога

какво огромно количество пластмаса

плава из моретата и океаните

Според Лоренцо във водите ни има 150 млн. тона пластмаса. Това е все едно, че по един камион с пластмасови отпадъци се изсипва в морето във всяка една минута от денонощието, казва той пред италианските медии. Какво значи това за човека, консумиращ рибата от морето, която поглъща пластмаса? Това е равнозначно на “изяждането” на една кредитна карта от всеки, който се храни с риба.

Лоренцо и приятелите му са убедени, че всеки сам може да направи нещо, с което да даде своя принос. Например на Адриатическото крайбрежие в Марина ди Равена само за час в радиус от 20 м Лоренцо и приятелите му събират 18 кг пластмасови боклуци, изхвърлени от морето. По време на пандемията потреблението на пластмаса се увеличи повече от всякога. Много от отпадъците, именно защото са леки, са стигнали до водоемите - тръгвайки от улицата или извънградските места, където са били изхвърлени, преминават в каналите, а оттам - в реките и моретата. Огромно е и количеството гумени ръкавици за еднократна употреба, търкалящи се в околната среда.

Лоренцо и съмишлениците му заразяват и мнозина други с инициативата да се разпали общественото мнение колко замърсени са моретата с пластмасови продукти, най-вече за еднократна употреба. Заедно започват да организират акции за почистване на плажовете и горите в близост до морето от отпадъците.

Създадената на 29 юли 2019 г. фондация Plastic Free има за цел да информира и да алармира общественото мнение за рисковете за човешкото здраве от замърсяването на морето с пластмасови предмети. Те не само замърсяват, а и убиват, твърди Лоренцо. Асоциацията намира много поддръжници из цяла Италия и се разраства до мрежа.

Родената като дигитална реалност фондация само през първите 12 месеца достига до 150 млн. потребители по света. Близо две години след създаването си

успява да привлече към идеите и акциите

си 30 000 доброволци на Апенините

Днес италианската асоциация е най-силната в Европа, що се отнася до инициативите за почистване на околната среда от пластмасовите боклуци.

Така Лоренцо демонстрира, че малкият индивидуален и всекидневен жест на всеки от нас може да допринесе, поне отчасти, за разрешаването на огромните проблеми със замърсяването на околната среда. Това е и един от приоритетите на ЕС и на неговите институции и е един от основните аргументи в дискусиите на Конференцията за бъдещето на Европа.

“Всеки ден в европейските реки влизат 600 млн. тона макроотпадъци. Осем от всеки десет от тях са пластмасови”, казва Лоренцо пред италианския сайт “Линкиеста”. Затова и неговата асоциация апелира ЕС да изработи спешно директива, която да задължи страните членки да инвестират в технологии за филтриране на пластмасата от реките на Стария континент. Искането на италианската асоциация е и за по-строг контрол върху замърсяването на моретата.

На 26 септември 2021 г. движението Plastic Free организира национална акция по протежение на цяла Италия, в която участваха 20 000 души. Хиляди загрижени за околната среда италианци се включиха в почистването на плажове, паркове и градски центрове.

В момента Лоренцо и съмишлениците му работят върху проекта за училищата, чрез който ще се инсталират 100 апарата за филтриране на водата в много учебни заведения из цяла Италия. Той ангажира 25 хил. ученици.

Фондацията, в която членуват много доброволци от Апенините, има и конкретни предложения към Конференцията за бъдещето на Европа. Тя призовава да бъдат поставени в училищата на всички страни от ЕС, а не само на Ботуша, машинки за филтриране на водата. Това ще позволи на учениците да си наливат безплатно чиста вода в носените от тях термоси, така няма да бъде необходимо да купуват пластмасови бутилки с вода. Лоренцо и неговите поддръжници искат от ЕС и по-строги наказания за екопрестъпленията. Италианците предлагат и да бъде създаден фонд, който да инвестира в

инициативи за екоустойчивост

на синтетичните тъкани,

както и в повече контрол надмикропластмасовите отпадъци.

Какво говорят фактите?

Според финансовия всекидневник “Соле 24 оре” от 3 юли 2021 г. в Италия е в сила европейската норма SUP (single use plastic), забраняваща използването на дълъг списък с пластмасови продукти за еднократна употреба. Средтях са и сламките, бъркалките за кафе, съдовете от полистирол. Според данните на италианската Лига за опазване на околната среда 14 на сто от отпадъците по плажовете са фрагменти от пластмасови предмети. Следват ги угарките, полистиролът, тапите за бутилки. Пластмасовите бутилки и торбички са 9 на сто от боклука по италианските брегове. 84 на сто от всички отпадъци са пластмасови. През тази година обаче има една новост – 26 на сто от боклуците са свързани с пандемията - гумени ръкавици за еднократна употреба и маски, или все продукти, които не са споменати в европейската директива.

Според доклад на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) Италия е на второ място след Египет по разпръскването на пластмасови отпадъци в Средиземноморието. Или с други думи, 34 хил. тона боклуци се търкалят из бреговете.