Съединените европейски щати правят съюза по-богат, а европееца - по-могъщ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10680119 www.24chasa.bg

Гражданите изразяват страх, че ЕС може да се разпадне поради напрежения, популизъм и национализъм

“Точно това чаках! Федерална европейска република би направила цяла Европа много побогата, а всеки европейски гражданин - по-могъщ. Особено с нарастващата заплаха от Русия и Китай е все по-важно да работим и да останем заедно!” Това коментира през април Франк Борингер - един от хилядите обикновени европейци, изразили мнението си в платформата на Конференцията за бъдещето на Европа.

Думите му са провокирани от десетките идеи на граждани, според които ЕС трябва да се реформира, като приеме обща федерална конституция. Споменава се дори създаването на Съединени европейски щати.

“Съгласно член 20 от Договора от Лисабон може да се разреши създаването на група от

най-малко 9 членки, които

да работят като федерация

Решението за разрешаване на засилено сътрудничество ще бъде взето от съвета като крайна мярка, когато той стигне до заключението, че целите, преследвани от това сътрудничество, не могат да бъдат постигнати в разумен срок от ЕС като цяло и при условие че 9 членки на ЕС са готови да създадат федерация на ЕС”, пише Хавиер Гинер през октомври.

До ноември 2021 г., когато бе публикуван последният доклад по темата “Европейска демокрация”, на цифровата платформа са подадени общо 1390 идеи, 3122 коментара и 592 прояви. Като цяло изразените мнения по тази тема са конструктивни и насочени към бъдещето, макар при някои да се изразява страх, че ЕС е изложен на риск от разпадане поради напрежения, популизъм и национализъм.

Голям брой участници призовават за федерализация на ЕС, но имат различни разбирания за това понятие.

Някои считат, че федерализацията е най-добрият начин за постигане на пълния потенциал на ЕС, а и средство ЕС да се сдобие с повече доверие и влияние на световната политическа сцена, както и със силата да се справя с днешните транснационални проблеми, като изменението на климата и пандемията. Освен това според участниците, които подкрепят идеята, на нея се гледа като начин за преодоляване на евроскептицизма и националистическите настроения.

Друго силно подкрепяно и обсъждано предложение се застъпва за създаването на учредително събрание за изготвянето на европейска конституция, в която да се определят основните елементи и принципи на една демократична европейска федерация. Наред с преустройството на институциите на ЕС в съответствие с федералистките принципи, дискусията включва и по-конкретни призиви за обща фискална и икономическа политика, включително идея за “Европейски съюз на данъкоплатците” и федерализация на външната политика.

Въпреки това някои участници са скептични по отношение на федерализацията. Изразяват се опасения, че това може

да доведе до прекомерна

централизация на властта

или да създаде дисбаланси между държавите членки. Други смятат, че има много проблеми, които трябва да бъдат преодолени, за да стане възможно подобна идея да се превърне в реалност.

Като се има предвид различният национален контекст и равнище на готовност на държавите членки да се превърнат в част от федерален съюз, някои участници прокарват идеята за поетапна федерализация със система на “преходни зони”.

“Налице е идеалистична цел за постигане на “все по-тесен съюз”, завършващ в Европейската федерация, съставена от всички в ЕС на един етап. Не мисля, че това трябва да бъде предпочитан вариант, тъй като новите държави, които ще се присъединят към ЕС, ще бъдат по-малко готови от старите членове. Може никога да не дойде подходящмомент за общо и едновременно обединение”, пише в платформата Тони Чарнецки през октомври.