Прокурорската колегия: Възмутени сме от призивите на депутатите за оставка на Иван Гешев (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10681286 www.24chasa.bg
Иван Гешев СНИМКА: Архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство и възмущение от безцеремонното погазване на принципите на правовата държава, осъществено с обявената на 14.01.2022 г. политическа декларация на част от народните представители от 47-то Народно събрание.

Приемаме призива за оставката на Иван Гешев, като главен прокурор за отявлен пример на поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт.

Това се казва в становище на Прокурорската колегия на ВСС по повод декларацията на управляващата коалиция и парламентарните групи „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, с която Иван Гешев беше призован да подаде оставката.

Тя беше прочетена от трибуната на Народното събрание от шефа на парламентараната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Това стана в деня, когато се избираше шеф на ВКС.

"Обявяването на декларацията непосредствено преди провеждането на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет за избор на председател на Върховния касационен съд, е ясен знак за тона, който налага управляващото мнозинство в отношенията със съдебната власт", се казва в становището.

"Подобен род действия са израз на стремеж към отклоняване на вниманието от особено значимите обществени въпроси, затова те са недопустими и нарушават принципите за разделението на властите и върховенството на правото", посочват още от колегията.

Становището ще бъде изпратено на председателя на Народното събрание, президента, премиера, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз, посолството на САЩ, посолството на Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор.