Министър към бизнеса - вече не ви трябва човек за кредит от ББР (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10682130 www.24chasa.bg
Даниел Лорер

Вицепремиерът Корнелия Нинова готви мащабни промени, за да спре хаосът с язовирите

Нямате вече нужда от човек в ББР, за да ви отпуснат кредит. Така министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер описа в сряда пред депутатите от икономическата комисия промените за бизнеса, настъпили в банката.
“Миналата година ББР преживя катарзис. Задачата ни сега е напълно да сменим курса и ББР да започне да работи така, както законът го предвижда - а именно

да поощрява

малкия и

средния бизнес

и да се ориентира директно към финансиране на малките и средните предприятия”, каза още той.

Лорер даде пример със стартиралата програма за подпомагане на туризма, анонсирайки, че подобна ще има съвсем скоро и за земеделците,

Към момента се проучвала и възможността за програма през ББР за финансова помощ за затруднените предприятия, засегнати от енергийната криза.

Лорер обаче не се ангажира с програма, насочена към кредитиране на фирми с натрупани данъчни и осигурителни задължения по време на пандемията. По думите му темата с длъжниците към държавата е деликатна и трябва да бъде изследвана в дълбочина.

Двамата с министъра на икономиката Корнелия Нинова, която също отговаряше на депутатски въпроси, все още разделяли структурно двете министерства, но по много политики щели да работят в синхрон, като вижданията на Лорер са

всички

министерства да

са като един

отбор, когато

става въпрос за

привличане на

големи

инвеститори

в страната ни.

Дали такъв ще дойде у нас още през тази година, Лорер не можел да каже, но е сигурен, че това със сигурност ще се случи. Визията на министъра да превърне страната в желана дестинация за инвестиции включва и привличането освен на производствени и развойните дейности тук. Ще се развива и стратегия за привличане на подизпълнители. Като големи спирачки пред чуждите компании Лорер определи липсата на предвидима процедура и корупцията. Министерството иска да развие Национален иновационен фонд, който ще позволи на компании да кандидатстват за научни разработки. “Такива програми по света има във всички развити държави. У нас обемът на Националния иновационен фонд е малък, но много ни се иска да развием този капацитет в агенцията за малки и средни предприятия”, каза още министърът.

Относно индустриалните зони държавата ще подпомага само онези, към които има инвестиционен интерес. В някои имало друг проблем - липсата на хора, като например във Видин. Корнелия Нинова разясни, че тази година са предвидени средства за ремонт на зоната, за изграждане на инфраструктура, но проблемът с човешкия капитал извън големите градове е сериозен.

Според Нинова кризата е отворила възможност за привличане на инвестиции, защото фирми изтегляли бизнесите си от Азия например, а България била прекрасна възможност тези компании да дойдат тук.

Икономическото министерство подготвя и мащабни законодателни промени по отношение на язовирите. Пълен хаос - така Нинова описа положението, което е заварила относно тяхната собственост. Имало поне 4-5 институции със застъпващи се правомощия, различни ведомства поддържали, стопанисвали и ремонтирали язовирите, което водело до размита отговорност.

Като проблем тя определи и прехвърлянето на водоеми от общините към държавно предприятие, в което сега са 416 язовира, а процесът продължавал.