Армения заяви, че Турция не е поставяла условия за нормализирането на отношенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10682545 www.24chasa.bg
Сердар Кълъч СНИМКА: Фейсбук

Турското правителство не е поставяло предварителни условия в хода на преговорния процес на специалните представители на Турция и Армения за нормализиране на отношенията между двете страни. Това заяви днес в арменския парламент външният министър Арарат Мирзоян, цитиран от ТАС.

Надявам се, че изявлението, направено след срещата на 14 януари (на специалните представители на Турция и Армения в Москва), е послужило като доказателство за всички, че турската страна не е поставяла никакви предварителни условия за начало или за приключване на процеса, както и арменската страна не е поставяла предварителни условия, каза той, предаде БТА.

На 14 януари се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва. Министерствата на външните работи на Турция и Армения обявиха, че срещата е преминала в положителна и конструктивна атмосфера.

На 15 декември Турция назначи Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога между Анкара и Ереван. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител - заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.