Двама кюстендилски огнеборци се класираха за "Пожарникар на годината"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10682582 www.24chasa.bg

Двама служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /РДПБЗН/- Кюстендил се класираха за участие в Националния конкурс "Пожарникар на годината", съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Инспектор Георги Милков от Оперативния център на РДПБЗН е първенецът, а негов подгласник е младши експерт Ради Марков - началник на дежурна смяна в РСПБЗН.

Двамата са били наградени днес на церемония в РСПБЗН - Кюстендил, за приключване на Областния етап от Националния конкурс. Те ще продължат състезателното участие в националния етап на конкурса.

Инспектор Георги Милков е участвал в управлението на силите и средствата в гасенето на 18 пожара с материални загуби през 2021 г. на територията на Кюстендилска област. Лично е ръководил дейностите при ликвидиране на два инцидента с източници на йонизиращи лъчения, постъпили от ГКПП "Гюешево" за превоз на радиационно излъчващи материали от превозни средства, преминаващи през пункта, един инцидент с опасни вещества и материали, две произшествия за оказване на помощ, издирване и спасяване на изчезнали хора. Той е участвал в гасенето на пет големи горски пожари в с. Долно село, с. Чудинци, с. Ломница, общ. Кюстендил, с. Ваксево, общ. Невестино, с. Фролош, общ. Кочериново.

Младши експерт Ради Марков е заслужил отличието с участието си в гасенето на 24 пожара с материални загуби през 2021 г. От тях единадесет са в жилищни, административни и други непроизводствени сгради, четири - в транспортни средства, три горски и други пожари. При произшествията, в които е участвал като ръководител на дежурна смяна, са спасени сгради, значителни горски площи, земеделски посеви и друго имущество.

Националният етап на конкурса "Пожарникар на годината" ще приключи през февруари, уточниха от полицията.