Пожарната и болницата на МВР излизат от министерството, за миграцията е само идея (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10682671 www.24chasa.bg
Бойко Рашков

Джипът, с който Горанов се опитал да напусне страната е регистриран преди да е бил произведен, каза Бойко Рашков в парламента

Пожарната да стане самостоятелна агенция, а болницата на МВР да мине към министерството на здравеопазването. Това са част от структурните промени, които министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви пред ресорната комисия в парламента при представянето на екипа си. Те имат за цел да оптимизират дейността и да освободят МВР от несвойствени функции, както беше записано в коалиционното споразумение.

За отделянето на дирекция "Миграция" само са водени разговори, но няма решение за това, стана ясно по време на заседанието. Реформата в МВР трябва да мине през парламента, когато предложенията за промени в закона станат факт.

Рашков посочи още, че не е доволен от дирекцията за информация и анализ в МВР, а в тази за стопанисване на имуществото има предпоставки за корупция. Предвиждат се полицаи да се насочват там, където има нужда от тях според криминогенната обстановка.

Ще бъдат внесени и промени в НПК, които предвиждат повече самостоятелност на разследващите в МВР от прокуратурата.

На заседанието Бойко Рашков каза, че проверка в Пътна полиция показала много притеснителни неща. Регистрирали се например автобуси с 25 места, а в документите пишело, че са с 8. По този начин се дава възможност на собствениците да плащат по-малки такси. След заседанието министърът каза, че джипът, с който Владислав Горанов се опита да напусне страната, но се оказа издирван от Интерпол, е регистриран в Пътна полиция преди датата на производството му.