По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10683129 www.24chasa.bg
Трябва да храните само с най-доброто от наличните фуражи за лактиращите овце-майки

По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България, съобщиха организаторите.

Предвидено е съборът да се състои на 6, 7 и 8 май край Петропавловския манастир. Отново идеята е да с съчетае традиционният български поминък - овцевъдството, с народната битова култура и фолклор.

Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни, обещават организаторите.

Изложението на чистопородни овце и кози на едно място ще представи разнообразието на автохтонни, традиционни и редки породи отглеждани у нас. Ще бъдат показани овчарски кучета, коне и интересни демонстрации.

Щандове със селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството ще бъдат в полза на стопаните.

В състезания по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой на кози, теглене на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна, а най-атрактивната надпревара ще е състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на животното-победител ще получи премия от 1000 лева.

Част от празника ще бъде традиционното изложение "Българските храни от български суровини" с продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки.

За посетителите на събора ще има Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто "В търсене на изгубения вкус" и разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.

Неповторими преживявания за цялото семейство ще предложи етно възстановката "ЧифликЪт".

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Десети Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце". За формациите изучаващи българските народни хора ще има голямо "Гергьовско надиграване", а всички запалени по народните танци ще могат да се включат в специално организираните хоротеки.

Най-малките посетители ще могат да се забавляват в Детската творителница с различни арт работилници и пленери.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът се провежда всяка година край Петропавловския манастир от 2012 г. и за своите 9 издания е посетен от над 800 000 души.