15 години от убийството на журналиста Хрант Динк

https://www.24chasa.bg/novini/article/10683517 www.24chasa.bg
Хиляди турци излязоха на протест по улиците на Истанбул срещу убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк и в знак на съпричастност към делото му скандираха: “Всички сме арменци”. 1/10/2015 СНИМКА: РОЙТЕРС

Приятели и поддръжници на убития турски журналист от арменски произход Хрант Динк се събраха днес в Истанбул 15-ата годишнина от убийството му, предадоха ДПА и турски опозиционни медии.

Хората отбелязаха, че една от най-големите мечти на Динк - за помирение на Турция и Армения, има вероятност скоро да се сбъдне, предаде БТА.

Сближаването между двете страни бе най-голямата мечта на Динк, каза главният редактор на издавания на турски и арменски език в. "Агос" Йетварт Данзикян, който е бил приятел на Динк.

Ако Динк беше жив, той щеше да бъде сред главните поддръжници на процеса, посочи Данзикян.

Той добави, че арменците в Турция се надяват сближаването между Анкара и Ереван поне да намали речта на омразата.

На 19 януари 2007 г. Хрант Динк, виден интелектуалец с либерални възгледи, който се обявяваше за помирение между Турция и Армения, бе застрелян с два куршума в главата на улицата пред редакцията на двуезичния в. "Агос", на който той бе главен редактор.

Физическият извършител на убийството, Огюн Самаст, който тогава бе 17-годишен, призна вината си и бе осъден на близо 23 години затвор през 2011 г. Турски интелектуалци всяка година в деня на убийството на Хрант Динк и годишнината от рождението му провеждат инициативи с искания за разкриване на всички подстрекатели на престъплението, както и за най-строги наказания за извършителите.

Хрант Динк действаше за помирение между турци и арменци, но бе мразен от турските националисти заради това, че бе определил като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война. Турция категорично отхвърля тезата за геноцид.

Анкара и Ереван наскоро обявиха, че имат желание да възстановят отношенията по между си и да отворят границата, която бе затворена през 1993 г. Турските власти обявиха, че скоро ще започнат полети до Ереван.

На 14 януари се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва. Министерствата на външните работи на Турция и Армения обявиха, че срещата е преминала в положителна и конструктивна атмосфера.

На 15 декември Турция назначи Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога между Анкара и Ереван. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител - заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.