Здравни експерти препоръчват маски от типа N95 и KN95 за по-добра защита от Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10683566 www.24chasa.bg
Хирургическа маска 3М тип N95 от златния стандарт за тези продукти

Здравни експерти от САЩ препоръчват да се използват предпазни маски от типа N95 и KN95 за по-добра защита срещу силно заразния вариант Омикрон на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Маските от типа N95 прилепват по-плътно към лицето от платнените и са направени от специален материал, който блокира 95% от вредните частици. Влакната са по-близо едно до друго, а също така имат електростатичен заряд, който привлича молекулите да се придържат към маската, а не да преминават през нея, предаде БТА.

Видовете KN95 и KF94 предлагат подобно ниво на защита.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ наскоро актуализираха насоките си, като препоръчаха да се носят предпазни маски, използвани от здравните работници. Изрично се споменава, че е важно да се избере предпазно средство, която да пасва добре на лицето.

Специалистите предупреждават, че трябва да се подхожда с особено внимание при покупкатана предпазни маски, тъй като има много фалшиви. На пазара в САЩ, например, около 60 процента от предлаганите като KN95 не отговарят на определените стандарти за качество, отбелязват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.