Новата власт не харесва СЕМ и Кошлуков, но до март ще ги изтърпи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10683701 www.24chasa.bg
Депутатите по време на заседанието на Комисията по култура и медии

Без решения и без медийни началници, но с дебат на тема медии завърши второто заседание на парламентарната комисия по култура и медии

СЕМ е политически орган, който налага политически наказания, видял съм го и съм го изпитал в тв 7/8, а БНТ се управлява по безумен начин, бюджетът е огромен, а резултатът - никакъв. С тези думи Тошко Йорданов, председател на парламентарната комисия по култура и медии, започна разговора по време на заседанието й за медиите у нас.

Нов закон за радио и телевизия, нов Съвет за електронни медии или премахването му и смяна на сегашния генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Това обсъждаха като належащи задачи близо час депутатите в комисията.

На заседанието им не бяха поканени ръководителите на обществените медии БНТ и БНР, нито на СЕМ, а единственото решение бе, че този разговор ще продължи.

"Няма да успеем да променим закона до края на март, когато изтичат мандатите на трима членове в СЕМ", каза Тошко Йорданов, но обясни, че работата по него трябва да продължи. Иначе по сегашния закон в края на март изтичат мандатите на председателката Бетина Жотева, избрана с квота на президента, и на Розита Еленова и София Владимирова, посочени от парламента.

"Ще задействаме всичко, за да проверим цялата процедура, по която е избран Емил Кошлуков. Ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен", каза още Йорданов.

Той предлага организирането и на дискусия за свободата на медиите - "не да си начешем езиците, а защото може да повее нов вятър от нашата комисия. Да поставим нови жалони, независимо дали ще ни хареса какво пишат после журналистите за нас. Склонен съм да приема всякакви обиди, но те да се чувстват свободни".

Александър Симов от БСП го подкрепи, като обясни, че начинът, по който се избира генерален директор на БНТ, не е нормален, тъй като се избирал от орган, който е паразитен. Отчетът на СЕМ бил пълен с регулаторни простотии - регулиране на звука на рекламите, колко оператори са глобени. Затова според Симов също трябва по-широка дискусия, за да се види как да се регулира медийната среда, тъй като законът е остарял. По думите му трябва и друг начин, по който да се избират шефовете на БНР и БНТ.

Мукаддес Налбант - също член на комисията, се обърна към Симов, обяснявайки, че преди седмица един от най-добрите журналисти беше освободен от в. "Дума". "Разбирам желанието да променяте, но аршинът трябва да е еднакъв", каза тя.

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че от неговата партия няма да пречат на промените, които останалите депутати искат да направят в медиите.

"Ние няма да ви пречим. Ще си счупите главите много тежко. Ние няма да коментираме. Сменете СЕМ, генералния директор на БНТ, ако искате и на БНР, сменете и водещите. Ако искате, си назначете ваш член в БНТ. Но държа да кажа - в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България, тя единствена има културна програма, миналата седмица излъчваше шедьоври на италианското кино от 60-70 години на миналия век. Това няма да го видите нито в Би Ти Ви, нито в 7/8", каза Биков и напусна заседанието.

Преди да стигнат до медиите, депутатите в комисията изслушаха Мариус Донкин, директор на Народния театър, Пламен Карталов, който ръководи Националната опера, Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, и Марияна Арсенова, шеф на Музикалния театър. Четиримата бяха поканени като ръководители на национални културни институти. Те обясниха колко ги затрудняват делегираните бюджети, тавана за субсидиране на билетите, липсата на регистър на артистите и други проблеми, свързани предимно с начина на финансиране. Найден Тодоров покани политиците по-често да идват в културните зали, за да насърчат така и останалите зрители.