Блинкън обеща неуморима дипломация за предотвратяване на руско нападение срещу Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10683710 www.24chasa.bg
Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че Русия може скоро да започне нова атака срещу Украйна, но Вашингтон ще търси дипломатическо решение, докато това е възможно, предаде Ройтерс.

По време на посещение в Киев, целящо да покаже подкрепа за Украйна, водещият американски дипломат заяви, че украинците трябва да се подготвят за трудни дни. Той добави, че Вашингтон ще продължи да предоставя отбранителна помощ на Киев и отново обеща на Русия да бъдат наложени тежки санкции, ако нападне Украйна, предаде БТА.

Кремъл заяви, че напрежението около Украйна нараства и подчерта, че все още очаква писмен отговор от САЩ на отправените от Москва искания да получи гаранции за сигурността си.

Песимистичните изявления подчертаха пропастта между позициите на Москва и Вашингтон, докато Блинкън се готви за среща с руския външен министър Сергей Лавров в петък.

Блинкън обеща "неуморни дипломатически усилия за предотвратяване на нова агресия и в подкрепа на диалога и мира". Той изтъкна, че десетки хиляди руски войници са били струпани в близост до границата на Русия с Украйна без каквато и да било провокация или причина за това. "Знаем, че има планове числеността на тези сили бързо да бъде увеличена, което би дало възможност на руския президент Владимир Путин също толкова бързо да предприеме нови агресивни действия срещу Украйна", добави той.

Блинкън не обясни колко бързо може да действа Москва.

Независими анализатори заявиха, че не вярват, че Русия вече е подготвила логистиката и медицинските единици, от които би се нуждаела, ако реши да започне незабавно нападение.

Освен това Москва изпрати руски войници в Беларус, като заяви, че става дума за съвместни военни учения. Това й позволява да нападне съседна Украйна от север, изток и юг. Кремъл обаче продължава да отрича да има подобни намерения и неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че западните доставки на оръжие за Киев, военните маневри и полети на самолети от НАТО са причината за нарастването на напрежението около Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия, че се опитва да всее паника в неговата страна. Той заяви, че дипломацията е единственият изход и че е "неотменим принцип", че не може да се вземат решения за Украйна без нейно участие. "Основният принцип е прост: една силна Украйна е най-добрият инструмент за сдържане на Русия", заяви той.

След разговори с украинския президент Владимир Зеленски в Киев, Блинкън отново упрекна Русия за конфликта с Украйна, отбелязва ДПА. "Москва системно се стреми да отслаби демократичните институции на Украйна, както и да раздели украинското общество с всички средства - от намеса в избори до дезинформация и кибератаки", заяви държавният секретар след срещата, в която участва и Кулеба.

В момента Русия има около 100 000 войници на украинската граница, подчерта Блинкън, като предупреди, че този брой може да се удвои за сравнително кратко време.

Блинкън подчерта, че е искал да потвърди "непоколебимата подкрепа" на Съединените щати за Украйна с посещението си в момент, в който "сигурността на страната, нейният просперитет, нейната демокрация, нейното право да съществува като суверенна независима държава са изправени пред безпрецедентно предизвикателство от Русия".

Според САЩ Русия заплашва бившата съветска република и може би е готова за нова инвазия, осем години след като превзе Крим и подкрепи сепаратистки сили, установили контрол върху големи части от Източна Украйна.

Москва твърди, че се чувства застрашена от засилващите се връзки на Киев със Запада. Тя иска да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО, както и да накара Алианса да изтегли войски и оръжия от Източна Европа. За Вашингтон тези искания не подлежат на обсъждане, припомня Ройтерс.