Гърция удължи противоепидемичните мерки с една седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/10683735 www.24chasa.bg
COVID-19. СНИМКА: РОЙТЕРС

Гръцкото министерство на здравеопазването е приело предложението на експертната комисия и удължава срока на действие на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 с една седмица, съобщи "Прото тема".

Планираше се мерките да важат до 24 януари сутринта, но срокът им сега е удължен до 31 януари. Очаква се мерките да бъдат преразгледани следващата седмица, за да бъде преценено дали ще бъде разрешена музиката в заведенията и какво ще стане с работното им време, предаде БТА.

В момента за вход в обществените служби, банките и супермаркетите се изисква сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. В магазините се изисква носенето на маска от стандарт FFP2 или N95 или двойна маска.

В заведенията е задължителен сертификатът за ваксинация или преболедуван КОВИД-19 през последните три месеца. Работното им време е ограничено в интервала 5-24 ч. Музиката е забранена. Броят на седящите на една маса е най-много 6, а употребата на маски е задължителна при влизане, излизане или придвижване в заведението.

Предложението на експертите за удължаване на мерките е заради високия брой на смъртните случаи, които изключват всяка мисъл за облекчаването им в момента.