Новите изтребители Рафал са пример за "променяща се и прогресираща Гърция"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10683848 www.24chasa.bg
Кириакос Мицотакис Снимка: Ройтерс

Новите изтребители Рафал, които пристигнаха в Гърция в сряда, са пример за това как Гърция "се променя и напредва във всички области", каза премиерът Кириакос Мицотакис в слово по време на церемонията за получаването на първите шест от общо 24 нови самолета, поръчани от Франция, съобщи АНА-МПА специално за БТА.

Министър-председателят също обяви, че надбавките за опасен труд за летателния и подводния персонал оттук нататък ще бъдат освободени от всякакви данъци, като допълни, че това ще се отнася до въоръжените сили, силите за сигурност, противопожарните служби и бреговата охрана, както и за персонала, който оказва медицинска помощ с използване на летателни средства.

"Тези облекчения отговарят на фискалните възможности на страната", добави той.

Мицотакис подчерта, че самолетите са дошли, готови да бъдат взети на въоръжение "и да охраняват небето на Гърция" с напълно обучени екипажи и спомагателен персонал 16 месеца, след като са били поръчани. Следващите шест самолета е планирано да пристигнат през 2022 г., а третата доставка от още шест са планирани да пристигнат през 2023 г., последвани от последните шест.

"Придобиването на нови изтребители е свързано с подновяването на оборудването на нашите военновъздушни сили, което е станало изключително спешно", каза премиерът и допълни, че сделката е продължила традицията на гръцко-френското сътрудничество в отбраната, което датира от възстановяването на демокрацията през 1974 г.

Мицотакис подчерта, че това е първокласно геостратегическо развитие, което прави гръцките военновъздушни сили едни от най-силните в Европа и Средиземно море, като същевременно подпечатва отбранителния съюз между Гърция и Франция.

"Новите Рафали са готови да излетят за по-добро, по-мирно бъдеще за целия регион. Те скоро ще действат до новите френски фрегати, с които споделят едни оръжия и отбранителни системи и имат обща оперативна философия", каза той.

"Беше и продължава да е убеждение на правителството ни, че икономическото и социалното развитие трябва да бъдат допълнени със защита на сигурността и укрепване на националното достойнство", подчерта Мицотакис и допълни, че за Гърция "всяко укрепване на отбраната представлява крачка към мира".

"През 21-и век няма място нито за безцеремонно изкривяване на историята и географията, нито за произволни фойерверки. Отговорът на това идва от международното право и националната бдителност. Посланието на времето е истина и разбирателство, основани на международната законност и особено в нашия регион - на основата на морското право. Това е пътят, по който вървят Гърция и Европа. Това е което защитава новият Рафал, за придобиването на който ние не се нуждаем от ничие разрешение. Със същата решителност, с която страната затваря вратите за всички заплахи, тя държи отворени прозорците за диалог", каза премиерът.

Пристигането на изтребителите Рафал е исторически ден за Гърция, каза министърът на националната отбрана Панайотопулос.

Пристигането на изтребителите Рафал отбелязва един исторически ден, каза министърът на националната отбрана Никос Панайотопулос по време на тържественото пристигане на първите шест от общо 24 бойни самолета във военновъздушната база Танагра в сряда.

114-а военновъздушна база в Танагра беше изходна точка за изтребителите Мираж в продължение на десетилетия, отбеляза той. Сега Рафалите дойдоха, "за да променят баланса на силите в небето", допълни той.

Цялата мрежа за поддръжка и наземен персонал, включително техниците, са в оперативна готовност, отбеляза министърът, "което е необходимо условие за пълната интеграция на Рафалите в редовете на гръцките военновъздушни сили".

Изпълнителният директор на авиационния производител "Дасо Авиасион" Ерик Трапие подчерта стратегическото значение на придобиването на тези самолети от Гърция, като същевременно акцентира върху бързото завършване на обучението на персонала и на доставката на Рафалите.

Гърция демонстрира на дело доверието си във Франция с избора на Рафал, каза френският посланик в Атина Патрик Мезонав, защото те "ще защитават гръцкото въздушно пространство още десетилетия". След Мираж, посочи френският посланик, "в гръцко-френското сътрудничество се отваря нова глава" с пристигането на Рафал.

"Гърция и Франция са обединени от векове на старо приятелство", каза той и допълни, че "нашите народи споделят общите ценности на свободата и солидарността, както и обща визия за бъдещето на Европа".

-----

Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.