Пендаровски: България се меси във вътрешните ни работи, като иска промяна в конституцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10684288 www.24chasa.bg
При визитата си в Скопие Кирил Петков се срещна с президента Стево Пендаровски. СНИМКА: Министерски Съвет

Лидерът на албанците в Северна Македония успокоява, че нищо лошо няма да стане

Искането на България Северна Македония да включи българите в конституцията си е намеса във вътрешните ни работи, категоричен е македонският президент Стево Пендаровски.

Той подчерта, че в България също има македонци, но те са български граждани.

“Уверявам ви, че македонската държава никога не се е опитвала да ги провокира, да им каже - излезте, заявете се, за да ви помогнем. Това се решава индивидуално. Ако се чувстваш македонец, ще кажеш. Ако не ти го признаят - отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма как иначе”, подчерта македонският президент.

“Както аз нямам право и не трябва да казвам: ще дадете права на македонците в България, така и той (Петков - б. р.)

няма право да казва дали да

включим, или не българите

в конституцията

Това е наше суверенно решение”, отсече Пендаровски.

Гласът на македонския президент за споразумението с България - което Петков и колегата му Димитър Ковачевски се надяват да постигнат скоро - се чува по-силно, откакто досегашният македонски премиер Зоран Заев подаде оставка преди няколко месеца.

Всяко финално решение на спора с България трябва да бъде представено в македонския парламент, дебатирано и гласувано с мнозинство, предупреди президентът. Пендаровски обаче отхвърли идеята да се търси две трети мнозинство, защото то “много трудно” би се постигнало.

Управляващите социалдемократи, оглавявани от Ковачевски и коалиционните им партньори, водещи сред които са две албански партии, имат мнозинство - 64 от 120 депутати. Вот за промяна на конституцията

би изисквал подкрепа от

най-голямата опозиционна

партия ВМРО-ДПМНЕ,

която често се противопоставя на идеята за възможен компромис с България.

Лидерът на македонския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети намекна за леки отстъпки на Скопие по отношение на исканията на България. ДСИ е главният албански партньор в управляващата коалиция.

“Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като конституционна категория”, каза Ахмети. “Говорих много открито за това с Петков. Ние сме изцяло ангажирани да зачитаме и да не отричаме ничие право да декларира без натиск как се чувства, това да бъде отразено в конституцията”, подчерта Ахмети. Попитан дали са говорили и за македонско малцинство в България, Ахмети каза, че не е търсил реципрочност, защото “ние сме в ситуация, в която трябва да управляваме внимателно, защото е стратегически интерес на страната ни да има сигурност и функционална стабилност”.

Македонският политически анализатор Сашо Ордановски прогнозира пред “Дойче веле”, че през идните месеци ще се стигне до възможен компромис. Според него

международният натиск върху

София в това отношение нараства

Първите международни реакции след срещата на двамата в Скопие са оптимистични. Анна Люрман, зам. външна министърка на Германия, каза, че от България идват “положителни сигнали”. Тя отново повтори позицията на Берлин, че преговорите за еврочленство с РСМ и Албания трябва да започнат колкото е възможно по-скоро.

Доскорошният евроминистър на Германия Михаел Рот, който сега е депутат в Бундестага, също се надява на напредък.

“Много добре, че новите правителствени ръководители на България и Северна Македония се срещат. Така както РСМ признава българското малцинство в страната, така и България най-сетне трябва да приложи решението на ЕСПЧ да признае македонското малцинство. В ЕС нито една страна не бива да взима решения за езика и културата на друга”, обяви Рот.

Междувременно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска отново да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори в Северна Македония, съобщават местни медии. Готови сме да внесем в парламента изменения в Изборния кодекс, които предвиждат да няма техническо (служебно) правителство, тоест да няма сто дни, загубени за гражданите, а да използваме конституционния срок от 45 до 60 дни, каза Мицкоски.