Андре в райе, ще готви на затворниците до края на лятото (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10684388 www.24chasa.bg
Андре Токев в съда. Снимка: Александра Николаева

Известният кулинар призна вината си,

Кадри от автомобила на готвача, заснети от друг шофьор.
Кадри от автомобила на готвача, заснети от друг шофьор.

че е шофирал в пияно състояние

Известният кулинар Андре Токев, който призна вината си, че е шофирал в пияно състояние, ще прекара между две седмици и месец в приемното отделение на софийския затвор. А след това затворническата администрация ще реши къде да го прати, за да изтърпи и останалата част от наказанието.

То е 7 месеца за това, че през октомври миналата година шофира на околовръстното шосе след употреба на алкохол, и още три месеца, че карал пиян, но във Варна преди това.

Шеф Токев обаче няма да е в затвора 10 месеца, защото от тях се приспада времето, през което е бил под домашен арест - от 11 ноември досега. Както и 72 часа задържане под стража непосредствено след като пътните полицаи го спипаха зад волана почерпен.

Така че приблизително общото му наказание ще е около 8 месеца - до към края на лятото. Най-вероятно готвачът ще ги прекара

в затворническото

общежитие от

открит тип в

“Казичене”,

тъй като има лека присъда. През това време прочутият кулинар вероятно ще има възможност да изяви и способностите си в кухнята. В затвора лишените от свобода сами приготвят храната си.

В сряда шеф Токев сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от съдия от Софийския районен съд. Споразуменията не се обжалват и протестират, а веднага влизат в сила.

Това обаче не означава, че още същия ден той е бил откаран към затвора. Споразумението първо трябва да бъде изпратено на прокуратурата, а оттам на съдебната охрана, която да отведе Токев в мястото за лишаване от свобода.

Според закона първо ще бъде настанен в приемното отделение, което се намира в корпуса на софийския затвор. Целта е лишените от свобода да се адаптират към ситуацията. През това време им се прави досие, в което се дава оценка на риска.

По силата на споразумението шеф Токев трябва да плати глоба от 450 лв. в полза на държавата, както и разноски по делото в полза на СДВР - 553,50 лв.

Също така остава без книжка за година и 6 месеца.

Съдът привежда в изпълнение и отложеното наказание на районния съд във Варна в размер на 3 месеца лишаване от свобода. Причината - той е хванат да кара пиян в София, докато е бил в изпитателен срок.

Токев карал своя бял пикап във Варна, когато за проверка го спрели полицаи от местното 5-о РУ. Дрегерът отчел, че е пиян. Той отишъл за кръвна експертиза и тя удостоверила 1,6 промила алкохол в кръвта. Тогава кулинарят се признава за виновен и пак сключва споразумение с прокуратурата. Наказан е с 3 месеца лишаване от свобода, но условно, а изпитателният срок е определен на 3 г. Взели му и книжката за 4 месеца. Въпреки това

шеф Токев

отново сяда зад

волана на

същата кола

и пак пиян, но този път в София. Андре шофира същия пикап опасно и пиян в интензивния трафик на околовръстното шосе в София в края на октомври м.г.

На кадрите, разпространени в социалните мрежи, се виждаше как кара близо километър само по джанти. Минава от платно в друго без причина, а при завоите части от гумите изпадат по пътя.

Малко преди да бъде спрян, от колата излизат искри. Екшънът е заснет от видеорегистратор на друг шофьор. Граждани подавали няколко сигнала на тел. 112 за автомобил, който криволичи по пътя.

Полицаите от СДВР веднага го спрели. Взели книжката на Токев и го питали какво се е случило. “Спуках гума”, казал звездата от предаването “Мастършеф”. Още с приближаването до автомобила те забелязали, че

три от гумите му

били спукани,

а дясната задна

била без колело

Тогава униформените усетили, че мирише на алкохол, и го изпробвали с дрегер, който отчел 1,9 промила, кръвната проба на звездния готвач отчела 2 промила.

“Съзнавам, че не е достатъчно само да ви се извиня. Вие заслужавате повече от това. И аз ви обещавам, че ще работя за възстановяването на доверието ви към мен. Вярвам, че няма по-добър учител от живота в стремежа си да се поправим. Макар и понякога по трудния начин. Случилото се е недопустимо и мога само да

благодаря на

Господ, че запази

живота ми и не

навредих на

други

освен на себе си” -

така Токев се извини след инцидента във фейсбук.

Той обаче съвсем не е единствената популярна личност у нас, заловена зад волана след употреба на алкохол. Подобна съдба дели с актьора Явор Бахаров, който бе хванат да шофира автомобила си в Банско с 1,3 промила в кръвта. Освен пиян зад волана тестът за наркотици на актьора също се оказал положителен. Инцидентът с Бахаров е от 2020 г., но това не е единственото му провинение за шофиране в нетрезво състояние.

През 2016 г. той отново е заловен зад волана почерпен. Тогава Бахаров бе осъден на 6 месеца условно с 3 г. изпитателен срок.

За провинението си в Банско актьорът получил условна присъда с изпитателен срок, признава той в свое интервю.