Руски депутати призоваха да бъдат признати за независими двата проруски отцепнически региона в Източна Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10684475 www.24chasa.bg
Генадий Зюганов

Руски депутати призоваха днес парламента да се обърне към президента Владимир Путин с искане двата проруски отцепнически региона в Източна Украйна да бъдат признати за независими държави, предаде Ройтерс.

Става дума за самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, предаде БТА.

Струпването на руски войски в близост до границата с Украйна предизвика притеснения сред западни страни, че между двете съседни държави може да избухне война. Отношенията им са обтегнати от 2014 г., когато Москва анексира украинския полуостров Крим. Същата година в Източна Украйна започна подкрепян от Русия бунт, припомня Ройтерс.

В проекта за резолюция 11 депутати, включително лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов, заявяват, че Русия трябва да признае официално двата региона за независими, за да предпази жителите им от външни заплахи.

Засега няма коментар от украинското външно министерство.

Русия вече позволява на жителите на самопровъзгласилите се републики да кандидатстват за руско гражданство по ускорена процедура. Двата региона използват руската рубла като официална валута, а училищата следват руската образователна програма. Миналата година Путин нареди на правителството да отмени ограниченията за внос и износ на стоки между Русия и части от регионите на Донецк и Луганск. Според руските власти целта на това действие е да компенсира икономическата блокада, наложена от Украйна.