Цацаров се връща като прокурор, ДБ се точи да вземе антикорупцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10684529 www.24chasa.bg
Премиерът Кирил Петков все още няма фаворит кой да наследи Сотир Цацаров в КПКОНПИ. СНИМКА: Румяна Тонeва

Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров бил фаворит да наследи бившия главен прокурор

Сотир Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, но този път като редови прокурор. Това ще стане веднага след като парламентът гласува оставката му като председател на антикорупционната комисия.

Тя не е включена в дневния ред на Народното събрание тази седмица. Така че най-вероятно това ще се случи другата.

В сряда прокурорската колегия възстанови Сотир Цацаров като прокурор във ВКП на основание подадената оставка от КПКОНПИ. Според текст в закона за антикорупционната комисия, ако председателят или нейните членове са били съдия, прокурор или следовател, се възстановяват на мястото, което са заемали преди избора.

Сотир Цацаров сам поиска да бъде прокурор

във ВКП след избирането на Иван Гешев за главен в края на 2019 г. След това беше временно освободен, защото парламентът го избра начело на КПКОНПИ. Това стана на 11 декември 2019 г. Неговият мандат не е пълен 5-годишен, а продължаваше този на Пламен Георгиев, който си тръгна след скандала с навеса и барбекюто на терасата на жилището му. Затова

мандатът на Цацаров трябваше да изтече през март 2023 г.

Ден след като бившият главен прокурор обяви пред “24 часа”, че подава оставка от комисията, премиерът Кирил Петков съобщи, че му е отнет допускът до класифицирана информация. Причината - не издържал тест за надеждност.

Самият Цацаров обаче отрече и обясни, че ДАНС го проверява заради сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като ЦУМ гейт, изнесъл класифицирана информация.

“Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт, обясни Цацаров. И сезира прокуратурата да провери дали е изнесъл секретни данни.

Отнетият допуск до държавни тайни обаче няма да е проблем в бъдеще. Според закона магистратите получават допуск по силата на служебното си положение. Те не подлежат на проучване за надеждност.

Много преди Цацаров да депозира оставката си, стана ясно, че КПКОНПИ ще бъде разделена на две отделни комисии - една, която ще разследва корупцията, и втора - за незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. Законопроект за това трябва да бъде внесен следващата седмица според договорка в управляващата коалиция.

Въпреки висящите без отговор въпроси в публичното пространство вече се въртят имена на възможни наследници на Цацаров в КПКОНПИ. Според сега действащия закон шефът на комисията трябва да е юрист с минимум 10-годишен юридически стаж. Не е изключено обаче критериите да бъдат променени и това изискване да отпадне. Това би разширило кръга на възможните кандидати.

Едно от първите имена, които се завъртяха, беше на съдията и виден член на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Преди дни обаче тя обясни, че ѝ остават месеци до пенсия и вече иска да си почине. Още през есента на миналата година, преди да се знае, че КПКОНПИ ще бъде разделена на две, в обращение беше пуснато и името на известния адвокат Георги Атанасов, който е в една кантора с Даниела Доковска. Това обаче изглежда малко вероятно, защото той води много дела срещу КПКОНПИ. Освен това е отявлен противник на гражданската конфискация, която бе въведена през 2012 г. А засега управляващите не са дали заявка, че ще я махнат.

Сийка Милева
Сийка Милева

Преди дни от БОЕЦ предложиха комисията да бъде оглавена от следователя Бойко Атанасов. Не е изключено той да подаде документи, защото е известен със слабостта си да кандидатства за всички възможни постове в съдебната система. За последно участва в конкурсите за Европейската прокуратура.

Името на служебния правосъден министър и виден пловдивски адвокат Иван Демерджиев също се завъртя.

Слухове се появиха и за говорителя на правителството

Лена Бориславова, която също е юрист

Все още от “Продължаваме промяната” нямали предложение за нов шеф на Антикорупционната комисия, коментира вчера премиерът Кирил Петков. Новият председател обаче щял да бъде с много добра репутация, добави той.

Борбата с корупцията по-вероятно ще бъде поета като ресор от ДБ, твърдят източници от управляващата коалиция. Като кандидат за мястото на Цацаров бил бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров. Така щяло да се отговори и на исканията на лидера на ДСБ Атанас Атанасов да има негови хора в службите.

Сред имената на кандидатите се завъртя и името на бившата омбудсманка Мая Манолова. От управляващата коалиция не я одобриха като вариант, но при разделяне на КПКОНПИ не било проблем тя да е начело на едната.

Любопитен детайл е, че мандатът на шефа на ВКС Лозан Панов изтича на 10 февруари. Преди да стане премиер, по време на предизборната кампания Кирил Петков обяви, че Панов трябва да е главен прокурор. Не изглежда обаче вероятно той да заеме поста шеф на една от двете комисии. В Конституционния съд обаче скоро ще има не едно, а две свободни места. Но след като по време на предизборната кампания за президентските избори отношенията на Панов с инициативния му комитет и с ДБ се обтегнаха, не е ясно дали някой ще го предложи.

Проверяват извършил ли е престъпление, чакат отговори от ДАНС

Прокурор от Върховната касационна прокуратура е образувал преписка по сигнала на Сотир Цацаров, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева в сряда.

Цацаров поиска да се провери извършил ли е престъпление, след като премиерът Кирил Петков заяви, че “негови действия навеждали на извод за извършено престъпление”.

Сийка Милева уточни, че прокурорът веднага е изискал информация от ДАНС правена ли е проверка на Сотир Цацаров, по какъв повод, какви са заключенията, ако е имало такава. Сега се чакат отговорите на агенцията.

Цацаров също така обжалва и отнемането на допуска му до класифицирана информация. Това става първо пред Държавната комисия по сигурността на информацията, а след това пред Върховния административен съд.