Канада също заяви, че се опасява от въоръжен конфликт в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10684852 www.24chasa.bg
Джъстин Трюдо СНИМКА: Ройтерс

Канада се опасява, че в Украйна може да избухне въоръжен конфликт и работи със съюзници, за да покаже на Русия, че всякаква по-нататъшна агресия срещу Киев е неприемлива, заяви премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вече заяви, че Русия може без предупреждение да започне нова атака срещу Украйна, предаде БТА.

Москва разположи военна техника и десетки хиляди военни близо до границата с бившата съветска република, но отрича да планира инвазия и хвърля върху Запада вината за засилването на напрежението.

В Канада живее значително малцинство от украински произход, което притежава политическо влияние. Отава зае твърда линия по отношение на Русия след анексията на Крим през 2014 година.

Канада и съюзниците й са готови за "дипломатически отговори, санкции, пълна преса на международната сцена", подчерта Трюдо на пресконференция.

Канадски войски са разположени в Латвия като част от мисията на НАТО и премиерът заяви, че те "продължават важната работа, която НАТО върши, за да защити източния си фронт".

От 2015 г. в Западна Украйна се намира 200-членна канадска тренировъчна мисия.

Канадската външна министърка Мелани Жоли заяви вчера, че Канада ще вземе решение за подходящия момент да достави военна техника на Украйна. Днес Трюдо избегна въпроса за изпращане на отбранителни оръжия, като заяви, че решението "ще се основава на това какво е най-добро за народа на Украйна".