Алексей Навални: Западът отново пада в клопката на Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10686305 www.24chasa.bg

Намиращият се в затвора руски дисидент Алексей Навални предупреди Запада да не прави отстъпки на руския президент Владимир Путин в конфликта с Украйна, предаде ДПА.

Западът отново пада в клопката на Путин, посочва руският опозиционен лидер в няколко писма до списание "Тайм". Навални е на корицата на вчерашния брой на списанието.

"Вместо да игнорират този абсурд, САЩ приемат дневния ред на Путин и тичат да организират някакви срещи. Точно като уплашен ученик, който е тормозен от друг от горния клас", посочва Навални.

САЩ и НАТО обвиняват Русия, че планира нападение срещу Украйна от месеци. Русия отрича това. Вече бяха организирани няколко срещи на високо равнище по исканията на Москва Западът да й предостави гаранции за сигурност.

Според Навални руският президент се страхува повече от това да не загуби властта, отколкото от НАТО в близост до границите на Русия. За да обедини страната и елитите, Путин постоянно се нуждае от тези крайни мерки, всички тези войни - реални, виртуални, хибридни или просто от конфронтации на ръба на войната, каквато виждаме сега, пише Навални.

Според него Путин използва заплахата от западни санкции в случай на инвазия в Украйна като част от стратегията си Путин да избегне превръщането си в мишена на персонални наказателни мерки. Навални каза, че САЩ оказват натиск върху Кремъл отвън, а неговите привърженици в Русия оказват натиск на Кремъл отвътре. Според опозиционния лидер това може да раздели елитите около Путин, пише БТА.

Навални излежава присъда затвор от няколко години в лагер в Покров, на около 100 км източно от Москва. Той бе арестуван преди година на летището в Москва при връщането си от Германия, където бе на лечение след атака с нервнопаралитичното вещество "Новичок".