НДК грейва в чест на френското председателство на Съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10687777 www.24chasa.bg

На прага сме на 6-месечен период, в който Европа ще говори френски, а Франция - от името на всички страни от ЕС. С тези думи президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси откри дискусията на тема "Френско председателство на Съвета на ЕС: перспективи за България", която се проведе в четвъртък. Събитието е организирано от ПанЕвропа България и фондация „Конрад Аденауер", в партньорство с посолството на Франция в София, българския дипломатически институт и представителството на Европейската комисия в България.

От 1 януари до 30 юни 2022 г. Франция поема ротационното председателство на Съвета на ЕС под мотото „Подем, сила, принадлежност“.

"Имаше периоди, в които българите като част от европейското гражданство се оплакваха, че Европа твърде много се намесва. Днес обаче общественото очакване е за повече европейска инициативност, особено по отношение на големи  предизвикателства като климатичните промени, дигиталната трансформация и т.н.", подчерта Гергана Паси.

Тя добави, че тази вечер се очаква НДК да бъде осветен в цветовете на френското, българското и европейското знаме в чест на новото ротационно председателство.

Ръководителят на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер подчерта значимата работа, която свърши словенското председателство през последната половин година. Тройката Франция - Чехия - Швеция поемат ангажимент да приложат плановете за възстановяване на ЕС след пандемията. Те изразяват решимост да отстояват правата на гражданите и ценностите на ЕС, каза Гайслер.

"ЕС е много повече от един голям общ пазар. Той е съюз на ценностите, които трябва да бъдат отстоявани. Фрнация винаги е била техен застъпник. Президентът Еманюел Макрон открои въховенството на закона като водещ приотритет за страната", добави Торстен Гайслер. 

Изпълняващият длъжността ръководител на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов подчерта подкрепата, която ще окаже институцията за преодоляване на предизвикателствата.

България приветства целите на френското председателство за изграждане на по-силна, независима Европа, която да взима автономни решения и да бъде фактор на международната сцена. Приоритетите на председателството са всеобхватни и добре балансирани. Това заяви днес министърът на външните работи Теодора Генчовска на конференцията, отбелязваща започването на Френското председателство на Съвета на ЕС. 

Министър Генчовска изрази увереност, че Франция ще изпълни богатия дневен ред и високите цели, които си е поставила по време на председателството.
Външният министър посочи, че пандемията от COVID-19 е изправила всички ни пред една безпрецедентна криза в областта на общественото здраве, която бързо се е превърнала в една от най-тежките глобални икономически предизвикателства в съвременната ни история. "Аз самата през последните две седмици преминах през това предизвикателство", каза министърът. По думите й въпреки ваксините, въпреки стриктното спазване на мерки се оказва, че никой не е защитен от този вирус.

"Най-важното, което осъзнах по време на престоя ми в лечебното заведение, е, че трябва да сме отговорни пред себе си, своите близки и медицинските екипи, които се грижат максимално за нашето здраве", заяви министърът.
Според нея сега е моментът да започнем да укрепваме устойчивостта на здравеопазването ни. Не можем да предвидим особеностите на всяка криза, пред която ще се изправим, но можем да създадем рамки, за да бъде реакцията ни по-ефективна, а нашите структури - по-устойчиви, посочи външният министър. Затова подкрепяме акцента, който френското председателство поставя върху укрепване на устойчивостта на ЕС и готовността му за реакция при епидемии и други трансгранични заплахи за здравето, добави Генчовска.
Тя изрази мнението, че удачният подход в стратегически план следва да бъде основан на баланс между решенията, приемани на европейско и национално равнище, съобразно възможностите на всяка отделна държава. Вирусът не признава граници и така желаното връщане към нормалността няма да бъде възможно, ако не разширим подкрепата си към другите страни, каза Генчовска.
Министърът припомни, че България е ангажирана към споделянето на ваксини срещу COVID-19 с приоритет към страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Вече са осъществени дарения в посока РСМ и Босна и Херцеговина. България се присъедини към общите усилия на държавите членки на ЕС и предоставя ваксини на трети страни, съобщи външният министър. Тя добави, че вече са дарени партиди ваксини на Бутан и Бангладеш. Отчитаме постоянните усилия на ЕК за споделяне на ваксини с трети страни, които потвърждават ангажимента на ЕС за глобалната солидарност на целия процес, каза още министър Генчовска.

Три приоритета на френското председателство на ЕС през първите шест месеца на 2022 година очерта посланичката на Франция в България Флоранс Робин.

Подем, сила, принадлежност - тези три приоритета си е поставило френското председателство на ЕС, отбеляза френската посланичка.
Подем - чрез нов европейски модел на растеж, собствен икономически и социален модел.
Сила: една по-суверенна Европа, която има контрол над границите си по отношение на отбрана и сигурност.
Принадлежност: Да изградим една човешка Европа, която защитава своите ценности на хуманизма и борба с езика на омразата, изтъкна Флоранс Робин.
2022 година е Европейска година на младежта, така че това ще бъде повод да се предостави възможност за конкретна работа с младежи до 25 години с въвеждане на 6-месечна гражданска служба. Френската дипломатка изтъкна специално волята на Европа да се даде нов тласък на младежката мобилност с програмата "Еразъм" и повода да се популяризират европейските университети, които са особено успешни.