Затягат сериозно мерките в редица области у нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10688088 www.24chasa.bg

В осем области в страната здравните власти обсъждат  въвеждането на нови мерки. Това са София, София- област, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Видин, Бургас, където заболеваемостта е най-висока, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Предстои решение на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки.

Ограничаване на 50% в капацитета на работа - както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 ч. и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат”, обясни Кунчев.

По думите му ще се въведе ротационен принцип на обучение. 

Ангел Кунчев Кадър: Фейсбук
Ангел Кунчев Кадър: Фейсбук

Малките ученици до 4-и клас ще се обучават присъствено, а от 5, 6, 8, 9 и 11 ще се обучават онлайн цялата следваща седмица до обсъжданата извънредна ваканцията, която вероятно ще стартира от 29 януари и ще продължи до 6 февруари включително. Присъствено ще са и от 7, 10 и 12-и клас през идната седмица, предлагат здравните власти.

Очаква се в София мерките да се въведат още другата седмица, обясни Кунчев.

 Променят и броя на клъстърите, по които се следи заетостта на интензивните легла у нас, каза още Кунчев. Те ще бъдат 5 зони, вместо шест, както са в момента.  Всяка от които ще разполага с поне една университетска болница - София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора.