Плевнелиев и Първанов в дискусия за ролята на политическото слово на държавния глава (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10689486 www.24chasa.bg

Георги Първанов и Росен Плевнелиев провеждат публична дискусия на тема “Ролята на политическото слово на държавния глава”.

Поводът е встъпването в длъжност на държавния глава Румен Радев, както и събитията през изминалата година. Организатор е Студентски клуб на политолога към Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Събитието се провежда в Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

"Словото е огледалото на демокрацията. Колкото повече време минава от българската демокрация, все повече се убеждавам в тези думи. Оказваме се за съжаление доста често в кривото огледало на тези речи.

Едно време беше важно това, което мислим да бъде изказано красиво, убедително, впечатляващо. Сега нямам впечатление, че е така. Когато си тръгнах от оперативната политика ми казваха недей, но казах "не. Това вече не е моята политическа епоха. Други са средствата, друга е методологията за правене на сегашната българска политика", каза Георги Първанов пред събралите се студенти.

Той обясни, че в 90% сам пишел президентските си слова и то по 7-8 пъти едното. Освен това ги пише на  различни листа по цвят, а финалният вариант е в зелено. Освен това Първанов записвал фрази и впечатления на гърба на менютата по време на срещите си и ще ползва тези менюта, за да напише книга.

Той разказа и история от своите първи дни като президент, в които го е пресрещнала възрастна жена по време на разходка по "Витошка". Тя поискала от него вдигне пенсиите. "Обърнете се към премиера Симеон Сакскобургготски", отвърнал й той, а тя сърдито казала: "Ама, как?! Негово величество си има други, по-важни занимания!"

"Бях влюбен във всяка реч на Обама. Топли, сърдечни. Той не говореше на камерите, а на всички нас", каза пък президентът Плевнелиев. Той разказа за своя среща с Тони Блеър само преди 50 дни. Тогава бившия британски премиер му споделил, че вече всеки има камера в джоба си, благодарение на мобилния си телефон. Всеки обаче вече гледа как ще ти е вратовръзката и какъв гаф ще направиш, разказа Плевнелиев. Той даде пример с първата си новогодишна реч, когато се получи гаф със снимка на швейцарските Алпи, докато говори за българските планини. "Повярвайте ми речта беше чудесна, но никой не я чу", каза той.

"Когато сте на голямата сцена, в голямата политика, имате не повече от 3 минути, за да ви чуе някой", посъветва Плевнелиев студентите.