Милиарди тонове прясна вода са се изливали в океана при топенето на най-големия айсберг в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/10689511 www.24chasa.bg
Айсберг в Гренландия Снимка: Pixabay

Гигантският айсберг А68, който бе най-големият в света, е добавял повече от милиард и половина тона прясна вода в океана всеки ден в периода на активното си топене, съобщи Би Би Си.
Това е около 150 пъти повече от количеството вода, използвана всекидневно от всички жители на Обединеното кралство, предаде БТА.
За известно време А68 бе най-големият айсберг в света с площ от близо 6000 квадратни километра. Той се откъсна от Антарктика през 2017 г. В началото на 2021 г. изчезна със своите един трилион тона лед.
Учени под ръководството на университета в Лийдс, Великобритания, са се опитали да изчислят ефекта на А68 върху околната среда. Те са използвали сателитни данни, за да пресметнат променящите се габарити на гигантския айсберг от откъсването му от Белия континент през движението му през Южния океан и през южния Атлантически океан.
Благодарение на това специалистите са оценили темповете на топене на айсберга по време на живота му, продължил три години и половина. Един от ключовите периоди е в края му, когато А68 наближава по-топлите райони около британската отвъдморска територия Южна Джорджия. Тогава учените са се опасявали, че може да блокира пътищата на пингвини, китове и тюлени. Това обаче така и не се е случило и учените сега са установили, че А68 е загубил огромна част от площта си в дълбочина, за да продължи да се носи по водата.
"Изглежда, че е успял за кратко да докосне континенталния шелф. Това се е случило, когато айсбергът се е завъртял и виждаме как малък къс се е отделил от него. Но това не е достатъчно, за да заседне А68", каза д-р Ан Бракман-Фолгман от университета на Лийдс.